Η μεγαλύτερη κοινότητα στην Ελλάδα με θέμα τα Anime, Manga και Games από την Ιαπωνία. Με δραστηριότητες όπως Anime Podcast, Gallery, Ιαπωνικό λεξικό και πολλά άλλα. The biggest Anime, Manga, Games and Japan community in Greece, in Greek. Podcasts, Anime Image Galleries, Anime Reviews, Anime Database, Blogs, Japanese Dictionary and much more.
Αρθρο:
Η επίδραση του Milo Manara στα Manga

 Κυκλοφορία   08/03/2004
 Συντάκτης   powerboy
 Προβολές   7263

9.0
Σχολιάστε / Βαθμολογήστε!

(Σημείωση:Το παρακάτω άρθρο βασίζεται σε ένα άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Βαβέλ, αρκετά χρόνια πρίν. Το τεύχος αυτό δεν είναι πλέον στην κατοχή μου γι'αυτό και το παρακάτω κείμενο αποτελή μια πιο ελεύθερη απόδοση του άρθρου, μαζί με μια προσωπική μου άποψη.)

Αυτές τις μέρες τα Μάνγκα κάνουν θραύση. Όλο και περισσότερα εισάγονται απο την μακρινή Ιαπωνία, προκαλώντας αίσθηση σε Ευρωπαίους και Αμερικάνους δημιουργούς. Αρκετοί δημιουργοί όπως ο Ken Akamatsu, και ο Akira Toriyama, είναι πλέον γνωστοί με τα ονόματά τους και προσκαλούνται σε εκθέσεις, διαλέξεις και συνεντεύξεις.


Αρκετοί δημιουργοί επιρρεάζονται απο το στύλ των Μάνγκα, αντιγράφοντας τον γρήγορο ρυθμό δράσης, τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται τα πανελάκια μεταξύ τους, τον σχεδιασμό των ηρώων, σε βαθμό που να μιλάμε πλέον για "σχολη μάνγκα" σε Ευρώπη και Αμερική.


Αρκετά έχουν ειπωθεί για την επιρροή των Μάνγκα στα ευρωπαϊκά κόμικ, σχεδόν τίποτα όμως για την επιρροή των ευρωπαίων δημιουργών στα Μάνγκα. Μέχρι που έγινε μια μελέτη στην Ιταλία η οποία αποκάλυψε ότι τα Μάνγκα οφείλουν αρκετά σε έναν Ευρωπαίο δημιουργό με το όνομα Milo Manara.


Τι έκανε ο Manara, και επιρρέασε τόσο πολύ τα Μάνγκα; Πολύ απλά έφερε τον ερωτισμό στην καθημερινότητα.


Στα κόμικ του Manara, το ερωτικό στοιχείο απορέει από μία τυχαία στιγμή: ένα στραβοπάτημα, μία "γωνία λήψης", ένα σκύψιμο, μια χειρονομία, ένα φύσημα του αέρα. Οι ηρωίδες του Manara είναι καθημερινές κοπέλες οι οποίες όμως κρύβουν μέσα τους έναν πηγαίο αισθησιασμό. Πολύ συχνά δέ χρησιμοποιείται το τέχνασμα της "κρυφής κάμερας" και του "αόρατου ανθρώπου" για να αποκαλυφθεί ο ερωτισμός μέσα απο ιδιαίτερες προσωπικές στιγμές.


Είδαν τα Μανγκα λοιπόν όλα αυτά, εγκατέλειψαν τα μέχρι τώρα "συμπλέγματα" στα οποία είχαν κολλήσει και άρχισαν να στρέφονται προς την "Μαναρική απλότητα". Αποτέλεσμα ήταν να αρχίσουν να πουλάνε σαν τρελά!


Παράλογο; Όχι και τόσο. Ας πάρουμε για παράδειγμα το Love Hina, ένα απο τα πιο δημοφιλή μάνγκα στα οποία το ερωτικό στοιχείο είναι πολυ έντονο (προσοχή, ακολουθούν Spoilers, υπογραμμίστε το κέιμενο για το διαβάσετε!):


Το ερωτικό στοιχείο προκυπτει απο το γεγονός ότι ο ήρωας πέφτει πολλές φορές στις ηρωίδες σε πολύ προσωπικές φάσεις, όταν αλλάζουν ρούχα, όταν κάνουν μπάνιο, όταν αλλάζουν ρούχα κτλ Υπάρχει ακόμα και ένα κεφάλιο στο οποίο ο κεντρικός ήρωας γίνεται για λίγο αόρατος και βλέπει την εκλεκτή  της καρδιάς του να αλλάζει ρούχα, σε στύλ "Αρώματος Αοράτου".


Αυτό δεν υποβιβάζει την αξία του Μανγκα, το οποίο εγώ θεωρώ απο τα καλύτερα, αλλά το γεγονός παραμένει ότι ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας του οφείλεται στον Manara.


Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δείτε κάποιο "Fan-Service", να θυμάστε ότι οφείλεται στην επιρροή ενός ευρωπαίου δημιουργού. ?ραγε θα ήταν καλή ιδέα να δημοσιευτεί αυθεντικός Manara στην Ιαπωνία;


powerboy για το AnimePlanet.GR NetWork


To άρθρο δημοσιεύτηκε από τον χρήστη powerboy στις 03/08/2004, προβλήθηκε 7263 φορές και σχολιάστηκε/βαθμολογήθηκε 1 φορές.


 
 Σύνδεση Λογαριασμού

 AnimeNews Τελευταίες Καταχωρήσεις Τίτλων

Shingeki No Kyojin 

Hakugei Densetsu 

Fate/Zero 

Mayo Chiki! 

Happy Seven 

Hourou Musuko 

Happiness Special 1: Wata... 

Happiness! 

Seiken no Blacksmith 

Natsume Yuujinchou San 
 Τελευταίες Παρουσιάσεις Τίτλων

Macross Frontier 

Black Lagoon 

Code Geass Hangyaku no Lel... 

Kakurenbo 

Hoshi no Koe 

Kigeki 

Hetalia Axis Powers 

Fullmetal Alchemist 

Bartender 

Le Portrait de Petit Cosse... 


 Τελευταία Αρθρα Ενδιαφέροντα Links


 


17/09


15/09


14/09


14/09


14/09


11/09


11/09


11/09


11/09


11/09

Trinity Blood


Millennium Actress


Millennium Actress


Inuyasha


Neon Genesis Evangelion


Pretear


Kara no Kyoukai Movie 5: Mujun Rasen


Paradise Kiss