Το ξέρατε ότι doyoubi σημαίνει Σάββατο;


Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας

Σελίδα 1 από 1
 AnimePlanet Forums Αρχική σελίδα    Culture & Life Style    Ryokan & Onsen: Μια μαγευτικη ιαπωνικη παραδοση
Mr Ayu-Mania
Δημοσιεύθηκε: Σαβ Μάρ 15, 2008 2:08 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: PoSSeSeD :: :: PoSSeSeD ::

Συμμετέχει από: 18 Ιαν 07 Δημοσιεύσεις: 258 Τόπος: Θεσσαλονίκη Τώρα Βλέπω: Death Note, FMA, Yakitate Japan
Ryokan & Onsen

Απλά η απόλυτη και αυθεντικότερη ιαπωνική εμπειρία για όσους σκοπεύουν να επισκεφτούν την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Για να μην αναρωτιέστε, Ryokan = πανδοχείο, και Onsen = θερμή πηγή. Το αφιέρωμα μας λοιπόν έχει να κάνει με τα παραδοσιακά ιαπωνικά πανδοχεία που βρίσκονται σε θερμές πηγές. Όσοι ασχολούνται με τα ανιμε, θα έχουν μυριστεί ότι οι Γιαπωνέζοι είναι φαν των θερμών πηγών. Πολλά επεισόδια γνωστών σειρών διαδραματίζονται σε onsen και εξιστορούν τα διάφορα ευτράπελα που συμβαίνουν όταν οι ηρωες της σειράς πηγαίνουν εκεί. Και φυσικά υπάρχει και το Love Hina που διαδραματίζεται εξολοκλήρου σε ένα Ryokan με onsen.



Τα Ryokan δεν είναι για γέλια όμως. Αποτελούν μια ιαπωνική παράδοση 1000 ετών με βαθιές ρίζες, τελετουργία, και ιστορία. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν σχεδόν απαγορευμένα για τους ξένους αφού δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε αλλοδαπούς σε πολλά από αυτά. Μια δικαστική απόφαση, και ο φόβος της Ιαπωνίας για αρνητική δημοσιότητα, υποχρέωσε πολλά από αυτά τα ιστορικά οικήματα να ανοίξουν τις πόρτες τους στους ξένους. Η αλήθεια είναι ότι οι απαγορεύσεις ισχύανε όχι λόγω ρατσισμού, αλλά επειδή πίστευαν ότι οι ξένοι δεν θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στον αυστηρό κώδικα συμπεριφοράς που έχει ένα τέτοιο μέρος. Και αυτό εν μέρει είναι αλήθεια αφού η διαμονή σε Ryokan και η χρησιμοποίηση των onsen είναι τόσο περίπλοκη, παραδοσιακή και αυστηρά ιαπωνική, όσο και η τελετή τσαγιού. Αυτοί οι λόγοι όμως σε συνδυασμό με την απίστευτη ομορφιά αυτών των χώρων, τα κάνει την υπέρτατη ιαπωνική εμπειρία.



Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα ένα ένα, και ας ξεκινήσουμε από τα κτίρια. Υπάρχουν πανδοχεία και onsen στην Ιαπωνία που είναι υπερμοντέρνα, αλλά αυτά που μας ενδιαφέρουν είναι τα παραδοσιακά. Όπως γνωρίζουμε, η Ιαπωνία είναι μια σεισμογενής χώρα με πολλά ηφαίστεια. Το αποτέλεσμα είναι να έχει εκατοντάδες θερμές πηγές κατά μήκος των νησιών της. Οι θερμές πηγές έγιναν δημοφιλείς από την αρχαιότητα και πολλά χωριά δημιουργήθηκαν γύρω από αυτές. Πάνω στις ίδιες τις πηγές χτιζόντουσαν παλάτια, επαύλεις και πανδοχεία για τους πλούσιους επισκέπτες. Λόγω των απομακρυσμένων τοποθεσιών, αυτά τα παραδοσιακά και όμορφα κτίρια επιβιώσαν των πολέμων, πυρκαγιών, και βομβαρδισμών των Αμερικανών. Οπότε πολλά Ryokan είναι κυριολεκτικά εκατοντάδων ετών και πολλά από αυτά είναι ιστορικά κτίρια, πρωην κατοικίες υψηλόβαθμων samurai και Daimyo.



Τα κτίρια αυτά είναι ο πρώτος λόγος για να πάτε σε Onsen. Όχι μόνο έχετε την ευκαιρία να δείτε ένα μεσαιωνικό παραδοσιακό ιαπωνικό οίκημα, αλλά και να μείνετε σ’ αυτό. Κι επειδή από την εποχή που χτιστήκαν αυτά τα οικήματα προορίζονταν για την ελίτ, είναι κυριολεκτικά παλατάκια. Το ίδιο ισχύει και για τον περιβάλλοντα χώρο. Οι θερμές πηγές βρίσκονται συνήθως στην εξοχή, που σημαίνει ότι πάντα υπήρχε αρκετός χώρος για να αναπτυχθούν οι κήποι και τα διάφορα περίπτερα γύρω από τα Ryokan. Γνωρίζουμε ότι οι Ιάπωνες είναι διάσημοι για τους κήπους τους, οπότε να ξέρετε ότι πολλά από αυτά τα Ryokan έχουν μερικους από τους πιο όμορφους κήπους στην Ιαπωνία. Οι εσωτερικοί χώροι είναι ανάλογης χλιδής και γεμάτα με παραδοσιακές πινελιές. Συνήθως υπάρχουν πολλές αντικες και έργα τέχνης στους τοίχους, αλλά δεν λείπουν και οι μοντέρνες ανέσεις, όπως μια καλά κρυμμένη τηλεόραση η μια ADSL σύνδεση. Αυτό που ΔΕΝ θα βρείτε πάντως σε παραδοσιακά Ryokan είναι δυτικού τύπου ανέσεις όπως δυτικά κρεβάτια και έπιπλα. Θα κάθεστε σε παραδοσιακά μαξιλαράκια πάνω στα ταταμι και θα κοιμάστε στο πάτωμα μέσα στα μαλακά futons.



Αυτό δεν θα πρέπει να σας ξενίζει όμως, γιατί έτσι ζείτε την πραγματική ιαπωνική εμπειρία. Όταν μείνετε σε ένα Ryokan σας παρέχουν παραδοσιακά κιμονό και γκέτες και έτσι μπορείτε να περιφέρεστε μέσα στους κήπους φορώντας την Yukata σας νιώθοντας ότι έχετε μεταφερθεί στην φεουδαρχική Ιαπωνία. Το service, το φαγητό, και τους υπηρέτες θα τα συζητήσουμε λίγο αργότερα. Πρώτα ας αναφέρουμε και το πιο σημαντικό κομμάτι αυτών των χώρων που δεν είναι άλλο από τις ίδιες τις θερμές πηγές. Αυτές μπορεί να είναι πολλών ειδών, και πολλά Ryokan είναι εφοδιασμένα με εσωτερικές πηγές με όλα τα κομφόρ. Αυτές που μας ενδιαφέρουν όμως είναι οι παραδοσιακές εξωτερικές πηγές που δένουν απόλυτα με το οίκημα και τους κήπους και ονομάζονται rotenburo.



Φανταστείτε το σκηνικό. Την έχετε αράξει ολόγυμνοι μέσα στο ζεστό ιαματικό νερό της πηγής. Οι μόνοι ήχοι είναι τα τζιτζίκια του καλοκαιριού και βλέπετε ψηλά τον έναστρο ουρανό της Ιαπωνίας. Την ησυχία την διακόπτει μια super-kawaii γιαπωνεζουλα με παραδοσιακή yukata και ένα δίσκο, και τα γλυκά λογάκια «motto sake sensei-sama?” η κάτι τέτοιο… Τα rotenburo είναι εξωτερικές πισινές με ιαματικό νερό διαμορφωμένες σε landscape style. Δηλαδή είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για φυσικές λιμνούλες με θερμή πηγή. Το νερό έρχεται με καλά κρυμμένους σωλήνες κατευθείαν από την πηγή, και έτσι ένα Ryokan μπορεί να έχει αρκετά rotenburo σε διαφορετικά σχέδια. Συνήθως ένα για άντρες, ένα για γυναίκες και μερικές φορές ένα μεικτό. Παλιά υπήρχαν μόνο μεικτά αλλά όταν ηρθε ο Perry με τους θεοσεβούμενους του Αμερικάνους, φρικάρανε, και έτσι οι Ιάπωνες άρχισαν και αυτοί τον διαχωρισμό. Τα πιο ωραία rotenburo είναι αυτά που είναι δίπλα στις ίδιες τις πηγές, με εντυπωσιακούς καταρράχτες και φυσικό τοπίο.



Τα νερά διαφέρουν σε θερμοκρασία και χρώμα ανάλογα με την πηγή και τα μεταλλεύματα που περιέχει. Μερικοί από τους πιο αυστηρούς κανόνες έχουν να κάνουν με την χρήση των πηγών. Επιβάλλεται σαπούνισμα και καλό ξέπλυμα του σώματος πριν εισέλθετε στην πηγή. Το να μπείτε άπλυτοι η με σαπουνάδες είναι ίσως το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε στην Ιαπωνία. Μπορεί να φάτε και ξύλο… Πολλά Ryokan δεν επιτρέπουν καν μαγιό η πετσέτες άρα άμα είναι να πάτε σε onsen, αφήστε τις ντροπές έξω… Είναι αρκετά δημοφιλές να απολαμβάνεις τις πηγές με την συνοδεία δροσερού sake. Και εδώ ας αναφέρουμε το service σ’αυτά τα μέρη. Όταν πάτε σε ένα Ryokan συνήθως σε υποδέχεται η αρχόντισσα του πανδοχείου με ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι. Όσο το πίνετε πηγαίνουν τις αποσκευές σας στο δωμάτιο. Μετά σας γνωρίζουν την προσωπική σας υπηρέτρια την nakai-san που θα σας φροντίζει σε όλη την παραμονή σας. Εκεί αποχαιρετάτε τα παπούτσια σας. Θα σας δώσουν τρία ζευγάρια γκέτες, ένα για τους κήπους, ένα για μέσα, και ένα για το μπάνιο. Είναι βασικό να μην κάνετε λάθος στην χρήση τους.



Ένα από τα καλά των Ryokan είναι το φαγητό. Είναι πάντα Kaiseki κουζίνα η οποία είναι η πιο χλιδατη στην Ιαπωνία. Μερικά Ryokan είναι γνωστά εξαιτίας των σεφ τους. Kaiseki σημαίνει ότι θα φάτε ότι πιο φρέσκο και εποχικό προσφέρει η περιοχή εκείνη την εποχή. Συνήθως αποτελείται από 10-14 πιατακια με τοπικές λιχουδιές, και το φέρνει η nakai-san στο δωμάτιο σας. Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στα Ryokan είναι να μυηθείτε στην τελετή του τσαγιού, στο ikebana, και σε κάποιες πολεμικές τέχνες. Γενικά όσο είστε εκεί, είναι σαν να βρίσκεστε σε έναν άλλο ξεχωριστό κόσμο…

Και τώρα η λυπητερή… Το κόστος μπορεί να φτάσει πάνω από χίλια ευρώ την βραδιά για τα πιο χλιδατα Ryokan της Ιαπωνίας. Επειδή όμως υπάρχουν εκατοντάδες πηγές και χιλιάδες Ryokan στην Ιαπωνία, μπορείτε να βρείτε όλα τα χαρακτηριστικά που αναφέρω πάνω, για 100-150 ευρώ το βράδυ. Δεν είναι πολλά για το τι θα πάρετε, και πραγματικά αξίζουν τα λεφτά τους. Άμα πάτε ταξίδι Ιαπωνία και το μοιράσετε μεταξύ Tokyo και Kyoto, αξίζει να φάτε ένα μερόνυχτο κάπου στην μέση σε ένα onsen. Πιστεύω ότι θα είναι αξέχαστη εμπειρία…



Δυο από τα Ryokan-Onsen που έχω σταμπάρει και είναι κάτω από τρεις ώρες από το Tokyo είναι τα εξής:

Honke Bankyu Ryokan

http://www.secret-japan.com/onsen/show.php?selcode=46
http://www.bankyu.co.jp/en/index.html

Chojukan Ryokan

http://japaneseguesthouses.com/db/gunma/chojukan.htm



Μερικοί οδηγοί συμπεριφοράς-κανόνων για Ryokan-Onsen.

http://japaneseguesthouses.com/about/ryokan/customs.htm

http://www.infomapjapan.com/hstore/200512-spfeature.phtml





Cool Cool

_________________
Ayumi will be my wife and Namie will be my mistress
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
River
Δημοσιεύθηκε: Σαβ Μάρ 15, 2008 2:13 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: ANiME.oBSeSSeD :: :: ANiME.oBSeSSeD ::

Συμμετέχει από: 07 Ιαν 08 Δημοσιεύσεις: 418
SSSSSSSSSSUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUKE!!!
Thanx very polli!Very HappyRazz

_________________

I Wish To Be Forgiven...Zack...
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
elissaios
Δημοσιεύθηκε: Σαβ Μάρ 15, 2008 2:35 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: administrator ::
喜多野 栄治
:: administrator ::<br>喜多野 栄治

Συμμετέχει από: 29 Ιούν 03 Δημοσιεύσεις: 1440 Τόπος: Thessaloniki
Αυτά είναι!

Ayu thank you

_________________
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Hellbroth
Δημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 16, 2008 4:08 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: ANiME.LoRD :: :: ANiME.LoRD ::

Συμμετέχει από: 21 Νοέ 07 Δημοσιεύσεις: 2433 Τόπος: Uk Wolverhampton Τώρα Βλέπω: Γραμμές κώδικα όλη την ώρα.
Soukoiiiiiiiiiiiiii
Εξεραιτικό thread πραγματικά απίστευτο.Όντως αν πάμε ποτέ θα είναι μια εκπληκτική εμπειρία.Πώπώ πραγματικά λατρέυω αυτά τα ξενοδοχεία και για ποιό λόγο για τις θερμενόμενες πηγές τους
φυσικά...

_________________


Oh god...He divided by 0! We're all dead! Noooo! Federal agents, capture him!
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Yahoo Messenger MSN Messenger
ghostdog
Δημοσιεύθηκε: Δευ Μάρ 17, 2008 3:49 am
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: ANiME.CoLLeCToR :: :: ANiME.CoLLeCToR ::

Συμμετέχει από: 13 Ιούλ 06 Δημοσιεύσεις: 658 Τόπος: Αθήνα Τώρα Βλέπω: X_x
Τρομερό θέμα man , please continue, χρειαζόμαστε περισσότερα τέτοια threads. Πιστεύω πως πρέπει να μπει και στην αρχική σελίδα στον τομέα με τα άρθρα.

_________________
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Vetus
Δημοσιεύθηκε: Πεμ Μάρ 27, 2008 2:48 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
::Moderator::
::Black Winged Angel::
::Moderator::<br>::Black Winged Angel::

Συμμετέχει από: 04 Μάϊ 04 Δημοσιεύσεις: 5127
Εξαιρετικότατο αφιέρωμα, φίλτατε! Ένας από τους λόγους για τους οποίους θέλω να πάω οπωσδήποτε ιαπωνία (ακόμα καλύτερα θα ήταν να ζούσα εκεί καταστάσεις από harem anime αλλά πολύ ονειρεύομαι και βλάπτει Razz ).
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
ErgoProxyBasilisk
Δημοσιεύθηκε: Κυρ Δεκ 28, 2008 6:37 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: r00k ::

Συμμετέχει από: 28 Δεκ 08 Δημοσιεύσεις: 13 Τόπος: Αγρίνιο Τώρα Βλέπω: To aru majutsu no Index
Πολύ ωραίο δεν λάω, αλλα εκει καθεσαι μονο σε seiza(πανω στα γονατα σου, περιπου) και για να το κανεις αυτο χωρις να εχεις μια γκριματσα πόνου στο προσωπό σου σιγουρα πρέπει να το έχεις συνηθισει απο πριν αλλιως, υποθλετω, η διαμονή θα σου βγειβ από την μύτη

_________________
dance under the crying cresent moon, enveloped by the clear sky, where the crimson dragon sets upon.
And if you do well and please him, you will get you wish granted either in flesh, blood or bones.
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email

Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:  

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας
Σελίδα 1 από 1

Μετάβαση στη:  



Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης