Το ξέρατε ότι ongaku σημαίνει Μουσική;


Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας

Σελίδα 1 από 1
 AnimePlanet Forums Αρχική σελίδα    Manga Συζητήσεις    Jojo's Bizarre Adventure
Vetus
Δημοσιεύθηκε: Τρι Μάϊ 26, 2009 1:28 am
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
::Moderator::
::Black Winged Angel::
::Moderator::<br>::Black Winged Angel::

Συμμετέχει από: 04 Μάϊ 04 Δημοσιεύσεις: 5127
Jojo's Bizarre Adventure


To Jojo?s Bizarre Αdventure είναι ένα από τα πιο δημοφιλές shonen manga όλων των εποχών που ?χουν βγει από τις σελίδες του περιοδικού Shonen Jump (Hokuto no Ken, Dragonball, One Piece και δεν συμαζεύεται) κι έχει αφήσει έντονες επιρροές σε μετέπειτα manga σειρές και videogames. Αν και ξεκίνησε να βγαίνει στην Ιαπωνία από το 1987 (και συνεχίζει ακάθεκτα μέσω του spin-off Steel Ball Run που συγκαλέγεται στην seinen κατηγορία και βγαίνει πλέον στο Ultra Jump) στο δυτικό κοινό έγινε γνωστό χάρη στο επιτυχημένο 2D fighting της Capcom που βγήκε στα arcades το 1998 και το 2000 στο Playstation και το Dreamcast (στην Ιαπωνία βγήκαν το 1999). Και μετά από λίγα χρόνια ήρθαν στην Αμερική η OVA σειρά από την Super Techno Arts και η manga σειρά από την Viz Media.

Περίληψη της πλοκής

Επειδή η ιστορία του manga είναι αχανές (μιας και ξεκινά να εξελίσεται από το 1868 και φτάνουμε στο παρών) και σε κάθε κύκλο (7 στο σύνολο μαζί με το spin-off Steel Ball Run) υπάρχει διαφορετικός πρωταγωνιστής σε διαφορετική περιοχή θα επικεντρωθώ στο τρίτο κύκλο με τίτλο Stardust Crusaders μαζί με μια μικρή σύναψη των δυο πρώτων κύκλων. Κι αυτό επειδή το anime και το videogame για PSX και Dreamcast βασίζονται στον κύκλο αυτό κι επιπλέον η Viz Media ξεκινά με τον κύκλο αυτό αφιερώνοντας στο τεύχος αυτό 8 σελίδες για να κάνει περίληψη των δυο προηγούμενων κύκλων. Για όσους θέλουν να διαβάσουν αναλυτική περίληψη όλων των κύκλων με oρισμένα spoilers κάντε κλικ εδώ.

Πάμε τώρα στην περίληψη.
Spoiler:

Κύκλος πρώτος: Phantom Blood (τεύχη 1-5, κεφάλαια 1-44)
Το 1880 στην Αγγλία ο αριστοκράτης George Joestar προκειμένου να ξεπληρώσει το χρέος που ένιωθε ότι είχε σ' έναν πανούργο ληστή που κάποτε έσωζε την ζωή του ίδιου και του γιού του Jonathan Joestar δέχεται ν' αναλάβει την διατροφή του γιού του ληστή με τ' όνομα Dio Brando (o oποιός είχε σκοτώσει τον ίδιο του τον πατέρα που κακοποιούσε τον ίδιο και την μάνα του). Όμως ο Dio είχε δόλιες προθέσεις καθώς προσπαθούσε να κάνει την ζωή του αγαθού Jοnathan κόλαση και να γίνει επιφανής στα μάτια του νέου του κοινωνικού περίγυρου καθώς επίσης και να δηλητηριάζει τον George για να βάλει χέρι στην περιουσία του. Όταν όμως ο Jonathan αποκαλύπτει τα σχέδια του Dio στον πατέρα του ο Dio σε στιγμή απογνωσίας αρπάζει από την συλλογή του George μια αρχαία μάσκα που τον μεταμορφώνει σε αθάνατο vampire. O Jonathan προκειμένου να σκοτώσει τον Dio μαθαίνει από έναν μυστηριώδης τύπο, τον Will A. Zepelli, την πολεμική τεχνική Hamon που είναι αποτελεσματική κατά των vampires. Όταν ο Jonathan νικά τον Dio παντρεύεται τoν παιδικό του έρωτα με τ' όνομα Erina αλλά στο ταξίδι του μέλιτος όταν ταξίδευαν με πλοίο δέχονται επίθεση από το κεφάλι του Dio (ναι, καλά διαβάσατε). Για να σώσει την ζωή της γυναίκας του, ο Jonathan βυθίζεται στον πάτο της θάλασσας με το κεφάλι του Dio. Πριν πεθάνει ο Jonathan είχε αφήσει έγκυο την γυναίκα του.

Κύκλος δεύτερος: Battle Tendency (τεύχη 5-12, κεφάλαια 45-113)
H ιστορία ξεκινά την δεκαετία του 1930 στην Νέα Υόρκη με πρωταγωνίστη τον Joseph Joestar, εγγονό του Jonathan Joestar, ο οποίος διαδέχεται εκ του φυσικού την πολεμική τεχνική Hanon και την οποιά χρησιμοποιεί για να αντιμετωπίσει τους δημιουργούς της μάσκας που φόρεσε ο Dio.

Κύκλος τρίτος: Stardust Crusaders (τεύχη 12-2Cool (κεφάλαια 114-265) [από εδώ ξεκινά το πρώτο τεύχος στην Αμερική από την Viz Media]
H ιστορία ξεκινά της δεκαετία του 1980 στην Ιαπωνία με πρωταγωνιστή τον Jotaro Kujo, εγγονό του Joseph Joestar. Μια μέρα ένα φορτηγό πλοιό στον Ατλαντικό Ωκεανό ανασύρει από τα βάθη της θάλασσας ένα φέρετρο όπου είχε μέσα το κεφάλι του Dio τ' οποιο είχε ενωθεί με το σώμα του Jonathan. H αναγέννηση του Dio ξυπνά στον Josepher και τον Jotaro τα Stands, τα οποία είναι παράξενα πνεύματα με μυστηριώδες, υπερφυσικές δυνάμεις τα οποία οι κατόχοι των Stands μπορούν να χρησιμοποιήσουν για ώφελός τους (περισσότερα για τα Stands κι όχι μόνο κάντε κλικ εδώ). Η μητέρα του Jotaro αποκτά κι αυτή ένα Stand αλλά μην έχοντας την πρωταρχική δύναμη για να το ελέγχει πέφτει άρρωστη και κινδυνεύει με θάνατο. Για να την σώσουν από την κατάρα αυτή του Dio, ο Joseph κι ο Jotaro ξεκινούν ένα ταξίδι με προορισμό το Κάιρο όπου βρίσκεται ο Dio για να τον σκοτώσουν. Στο ταξίδι αυτό έχουν σύμμαχους κι άλλους κατόχους Stands οι οποίοι έχουν ν' αντιμετωπίσουν μια στρατιά από αντίπαλους κατόχους Stands που δουλεύουν για λογαριασμό του Dio.


Τι στυλ είναι
Το Jojo's Bizarre Adventure ανήκει στις κατηγορίες shonen/action/adventure/supernatural/horror/suspense. Έχει μεγάλη ποικιλία καθώς βλέπουμε τους πρωταγωνιστές να επισκέπτονται διάφορα σημεία της γης (τα οποία έχει επισκεπτεί ο ίδιος ο δημιουργός του οποίου αρέσουν πολύ τα ταξίδια) τα οποιά είναι σχεδιασμένα με μεγάλη λεπτομέρεια και μαθαίνοντας για τις κουλτούρες άλλων λαών (παίζει, δηλαδή, και ρόλο National Geographic σε μορφή manga). Επιπλέον, οι μάχες δεν έχουν μονάχα ωμή βία αλλά κι αρκετό σασπένς από την άποψη ότι αρκετά Stands έχουν μυστηριώδες δυνάμεις οι οποίες βάζουν τους πρωταγωνιστές σε αλλόκοτες και δύσκολες κατάστασεις (εξού κι ο τίτλος Bizarre Adventure) από τις οποίες προσπαθούν να ξεφύγουν με στρατηγική και ομαδική δουλειά (εκτός κι όταν παλεύουν μόνοι τους). Λόγω των μυστηριωδών δυνάμεων των Stands μπαίνει και το στοιχείο τρόμου μ' ένα αρκετά ιδιαίτερο τρόπο κυρίως χάρη στον τρόπο αφήγησης της ιστορίας από τον δημιουργό.

Σχέδιο
Το σχέδιο τόσο των τοπίων όσο και των χαρακτήρων είναι άκρως εμπνευσμένο κι ιδιαίτερο έχοντας επιρροές από Αμερικάνικα και Ευρωπαϊκά κομιξς, χολυγουντιανές ταινίες, την μόδα και την αρχιτεκτονική (κυρίως την ιταλική). Θα δείτε πολλούς χαρακτήρες με αρκετά φανταχτερά ρούχα και να παίρνουν ώρες-ώρες κάτι τελείως στημένες ή περίεργες πόζες σαν να είναι μοντέλα για περιοδικά μόδας ή αγάλματα (πάρτε μια γεύση από το site αυτό για να δείτε τι πόζες παιρνουν μαζί με θαυμαστές της σειράς που τις μιμούνται.

Eπιρροές κι επίδραση στην ιαπωνική κουλτούρα
Spoiler:
Το Jojo's Bizarre Adventure όπως ανέφερα και στην αρχή του thread έχει αφήσει έντονες επιρροές σε μετέπειτα manga και video games . Iδού μερικά παραδείγματα:
- Ο Guile από το Street Fighter II έχει εμπνευστεί εμφανισιακά από τον Stroheim (χαρακτήρας από τον 2ο κύκλο).

- Η Rose από το Street Fighter Alfa έχει εμπνευστεί από την Lisa Lisa (χαρακτήρας από τον 2ο κύκλο) τόσο εμφανισιακά όσο κι από στυλ μάχης.

- Ο Benimaru Nikaido από το The King of Fighter έχει εμπνευστεί εμφανισιακά από τον Jean Pierre Polnareff (ένας από τους σύμμαχους του Jotaro στον 3ο κύκλο).

- Στο Planetes ο Albert φέρνει ένα αδέσποτο σκυλί που μοιάζει με τον Iggy (ένας από τους σύμμαχους του Jotaro στον 3ο κύκλο) και μάλιστα του δίνει και το ίδιο όνομα.
- Oι δημιουργοί τόσο του Shaman King όσο και του Yu-Gi-Oh! έχουν δηλώσει ότι είχαν έντονες επιρροές από το Jojo's Bizarre Adventure, πράγμα που φαίνεται κιόλας. Χαρακτηριστικά, το Shaman Κing έχει κάνει κι αυτό με μάχες ατόμων που χρησιμοποιούν υπερφυσικά πνεύματα ως σύμμαχους και η στολή του Yugi μοιάζει αρκετά μ' αυτή του Jotaro.
- H σειρά Persona (ή αλλιώς Shin Megami Tenshin) έχει να κάνει κι αυτή με άτομα που χειρίζονται πνεύματα με υπερφυσικές δυνάμεις.
- Τα μέλη της CLAMP ως φανατικοί οπαδοί του Jojo's Bizarre Adventure ξέκινησαν φτιάχνοντας doujinshi του.

Μάλιστα, ο Jotaro κάνει την εμφάνισή του στο special anime επεισόδιο CLAMP in Wonderland.


Oνομασίες χαρακτήρων, επιθέσεων και Stands
Spoiler:
Για τις ονομασίεως των Stands ο δημιουργός χρησιμοποιεί ονομασίες από κάρτες Ταρώ (όπως το Justice) και αιγύπτιους Θεούς (όπως ο Anubis). Για ονομασίες χαρακτήρων κι επιθέσεων έχει εμπνευστεί από χολυγουντιανούς ηθοποιούς, τραγουδιστές και τίτλους τραγουδιών. Ιδού μερικά παραδείγματα:
- O Dio Brando πήρε από τον θεό της rock Dio (χεχε! κάνουμε αναφορά και στο Tenacious D - The Pick of Destiny) και τον ηθοποιό Marlon Brando.
- Ένας από τους χαρακτήρες στον 3ο κύκλο λέγεται Vanilla Ice όπως κι ο πασίγγνωστος hip hop/rock τραγουδιστής. Στη αμερικάνικη έκδοση του παιχνιδιού μετονομάστηκε σε Ice για να αποφύγουν τις μηνύσεις.


Επίσης, μερικά facts περί των copyrights των ονομασιών:
Spoiler:
- Στην αμερικάνικη κυκλοφορία του anime όσα ονόματα αποτελούσαν άμεση αναφορά σε γνωστά συγκροτήματα και τραγουδιστές αντικαταστάθηκαν για τους ίδιους λόγους.
- To παιχνίδι GioGio's Bizarre Adventure: Golden Whirlwind για το PS2, τ' οποίο είναι βασισμένο στον 5ο κύκλο, έχει τόσες άμεσες αναφορές σε συγκροτήματα και τραγουδιστές που προκειμένου να κυκλοφορήσει εκτός Ιαπωνίας έπρεπε να αλλαχτουν, πράγμα τ' οποίο αρνήθηκε ο δημιουργός του manga κι έτσι το παιχνίδι δεν κυκλοφόρησε πότε στο δυτικό κοινό.




Και για να κλείσω το post αυτό αφιερώνω σ' όλους τους φανατικούς οπαδούς του Jojo's Bizarre Adventure το δημοφιλές flash meme που προέκυψε από το 2chan και το υιοθετήσαν και στο 4chan:

http://www.youtube.com/watch?v=KkG3_FNZcwc


WRYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY!!!!!!!!


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Vetus στις Κυρ Φεβ 28, 2010 3:53 pm, 1 φορά
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
izo
Δημοσιεύθηκε: Τρι Μάϊ 26, 2009 4:08 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: ANiME.eNGiNe :: :: ANiME.eNGiNe ::

Συμμετέχει από: 14 Οκτ 07 Δημοσιεύσεις: 900 Τόπος: Αμφισα
Λοιπόν ως φαν του συγκέκριμένου άνιμε που φυσικά το εμαθα από τον συντάκτη του πάραπάνω αρθρου και master sensei Vetus, σημειώνω και εγω τα εξής συμπλήρωνοντας:
Η επιρροη της μουσικής σκηνής της εκάστοτε επόχης που έβγαινε το μάνγκα είναι φάνερη στις όνομασις διαφόρων "σταντ" που έχουν οι χαρακτηρές και στα ονοματά των χαρακτήρων...
Επίσης όσα χρόνια και αν πέρασαν το στυλιστικό ύφος δεν άλλαξε Laughing

Παράλα τουτά είναι σούπερ εθιστικό και φουλ βιαιό μάνγκα το όποιο πάρουσιασε μια τεράστια αλλάγη με την εισάγωγη των "στάντ" που φέρει κάθε χαρακτήρας από τον τριτό κυκλό και μετα. Μεχρι το δευτερο χρησιμοποιούνταν μια χαρακτηριστικά ισχυρη τεχνική μάχης "the ripple" και ανανέωθηκε πλήρως...

Τα stand, το πιο χαρακτηριστικό του Jojo's Bizarre, που διάθετει ο καθε character της σειράς σχεδόν (από το "one who stands by me") είναι σαν "πνεύματα" που απόκτουν υπόσταση όταν τα κάλει ή χρησιμοποιεί ο εκάστοτε χαρακτήρας.

Εχουν διάφορες μόρφες και ιδιότητες. Από την ικάνοτητα να πάγωνουν το χρόνο μέχρι να έλεγχουν τα όνειρα, να δημιούργουν κένα στην υλή μέχρι να μιμούντε και να ελέγχουν τους ανθρώπους, και μπόρουν να έχουν την μόρφη ασημένιου πάνοπλου ιππότη ή μικρόσκοπικού ζιζάνιου μέχρι όπλου που δεν αστοχει ποτέ ή πίδακα νερού. Όσοι δεν κατέχουν η ιδιοι την δυναμη του σταντ αδυνατούν να δουν τα σταντ των άλλων και είναι όπως ακριβως στην persona trinity soul ο τρόπος που δημιούργουνται.




Υ.Γ.
Το άνιμε με τα OVA του πράγματικά είνα κλάσσικο και νομίζω πως πρέπει να το δει ο καθένας φαν τετοιού ειδούς. Εχεί τα πάντα και κυριως χωρίς να κουράζει μπαίνει στην δράση και σου παιρναει την ιστοριακατανοητα χωρις να το χάνεις παρόλο που ξεκινά πό το τρίτο κυκλο του μανγκα.

Επιπλέον διαθέτει τρελούς badasses χαρακτήρες που κυριολέκτικα δεν βγαίνουν πια, και οι μάχχες είναι πολύ διαφορετικές από τα συνηθισμένα...

_________________


Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα MSN Messenger
Vetus
Δημοσιεύθηκε: Τρι Μάϊ 26, 2009 6:27 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
::Moderator::
::Black Winged Angel::
::Moderator::<br>::Black Winged Angel::

Συμμετέχει από: 04 Μάϊ 04 Δημοσιεύσεις: 5127
Kαι πιο badass απ' όλους είναι ο πρωταγωνιστής. Να τον βλέπεις π.χ. να του την πέφτουν ένα τσούρμο γκομενάκια που τον βλέπουν ως Άδωνη και μην αντέχοντας τις μουρμούρες τους να τους λέει στα μούτρα "Σκάστε ηλίθιες!". Κι αυτές να γουστάρουν ακόμα (loooooool). Kι όσο δύσκολη να είναι μια κατάσταση, θα 'χει πάντα την πιο cool ατάκα για να πετάξει στον αντίπαλο για να διαφυλάξει το image του υπέρτατου ποζερά, τίτλος που του αξίζει κυρίως όταν αποτελειώνει τον αντίπαλο με τρελό στυλ. Kαι φυσικά, με μπόλικα Ora-Ora (ένα από τα σήματα-κατατεθέν του Jotaro μαζί με την ατάκα Yare yare daze που σ' ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "Good grief" ή "gimme a break") για να γουστάρουν κυρίως οι fans του Kenshiro από το Hokuto no Ken:

http://www.youtube.com/watch?v=pzpyfpkAG9I


Αν και το καλύτερο Ora-Ora (και γενικά, καλύτερα ηχητικά παιχνίδια) τα 'χει το παιχνίδι:

http://www.youtube.com/watch?v=38PqoDI4rrY


Kι επειδή η τρέλα δεν πάει μόνο στα βουνά, δείτε κι ένα μάτσο φανατικούς οπαδούς του Jojo's Bizarre Adventure σε μια live αναπαράσταση:

http://www.youtube.com/watch?v=30iQrFL7U4c
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
noname
Δημοσιεύθηκε: Τετ Σεπ 30, 2009 2:24 am
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
XD XD XD XD XD

Συμμετέχει από: 31 Μάϊ 04 Δημοσιεύσεις: 2829 Τόπος: Αθήνα - θεσσαλονίκη Τώρα Βλέπω: OMG!!! πώς βρέθηκε αυτό εκει ?
εγώ πάλι θα προτιμούσα να δω το doujinshi της CLAMP σε anime
αλλά ας μην επεκταθώ Rolling Eyes Rolling Eyes

_________________
Not everything that can be counted counts, and not everything that counts can be counted.
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα MSN Messenger
Vetus
Δημοσιεύθηκε: Τρι Σεπ 03, 2013 3:57 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
::Moderator::
::Black Winged Angel::
::Moderator::<br>::Black Winged Angel::

Συμμετέχει από: 04 Μάϊ 04 Δημοσιεύσεις: 5127
noname έγραψε:
εγώ πάλι θα προτιμούσα να δω το doujinshi της CLAMP σε anime

Bεβαίως. Άμα σου αρέσουν τα αλλόκοτα yaoi doujin (ναι, έκανα το λάθος να τσεκάρω το εν λόγω doujin). Rolling Eyes
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα

Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:  

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας
Σελίδα 1 από 1

Μετάβαση στη:  



Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης