Το ξέρατε ότι taka σημαίνει γεράκι;


Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας

Σελίδα 1 από 1
 AnimePlanet Forums Αρχική σελίδα    Movies/Series/Cinema    Flatland
Kain
Δημοσιεύθηκε: Πεμ Φεβ 11, 2010 10:17 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: ANiME.oNe :: :: ANiME.oNe ::

Συμμετέχει από: 13 Δεκ 03 Δημοσιεύσεις: 709
Το 1884, ο Edwin Abbott Abbott, μελετητής των μαθηματικών και της τέταρτης γεωμετρικής διάστασης, σε μια απόπειρα να εξηγήσει στο ευρύ κοινό την τέταρτη διάσταση του χώρου, έγραψε ένα βιβλίο.

Flatland: A romance of many dimensions.

Σε αυτό το βιβλίο μας αφηγείται την ιστορία ενός τετραγώνου που ζει σε έναν κόσμο δύο διαστάσεων. Την παραμονή της πρωτοχρονιάς μιας νέας χιλιετίας σε αυτό τον κόσμο, το τετράγωνο συναντά κάτι απίστευτο για τα δεδομένα του: Μια σφαίρα, που ήρθε από τον τρισδιάστατο κόσμο για να τον ξεναγήσει στην τρίτη διάσταση.

Το βιβλίο πρόκειται για ένα αριστούργημα, καθώς εξηγεί μαθηματικά και γεωμετρικά μια ιδέα που δυσκολεύεται να καταλάβει ο κοινός άνθρωπος, ενώ ταυτόχρονα σχολιάζει και την κοινωνική ανισότητα, τις προκαταλήψεις και τον φόβο προς το άγνωστο, εκείνης της εποχής.

Το 1965 ο Dionys Burger έγραψε μια συνέχεια του βιβλίου, με τίτλο Spherland, το 2001 ακολούθησε ο Ian Stewart με το Flatterland, και το 2002 ο Rudy Rucker έγραψε το Spaceland. Επίσης, το 1984 ο A. K. Dewdney, φανερά εμπνευσμένος από το Flatland, έγραψε το βιβλίο The Planiverse: Computer contact with a two-dimensional world, στο οποίο ένας ερευνητής εξομοιώνει σε έναν υπολογιστή έναν κόσμο δύο διαστάσεων, μέχρι που ανακαλύπτει πως αυτός ο κόσμος κατοικείται από δισδιάστατα νοήμονα όντα

Το Flatland και το The Planiverse φιγουράρουν περήφανα στη βιβλιοθήκη μου.

Όμως αυτό το θέμα δεν έγινε για τα βιβλίο.

Το 1965 το Flatland έγινε για πρώτη φορά ταινία. Σε σκηνοθεσία Erik Martin, η ταινία διαρκεί μόλις 11 λεπτά, και, ενώ γαργαλάει εγκεφαλικά κύτταρα, κατά τη γνώμη μου αδικεί πολύ το βιβλίο. Η ταινία κυκλοφορεί δωρεάν στο YouTube, οπότε μπορείτε να τη δείτε και να κρίνετε και μόνοι σας.

Η ταινία:


Μια δεύτερη απόπειρα έγινε από τον μαθηματικό Michele Emmer το 1982, αλλά αυτή την έκδοση των 22 λεπτών δεν κατάφερα να τη βρω πουθενά στο internet. Όποιος έχει έστω και εικόνες, θα βοηθούσε πάρα πολύ.

Το 2007 το Flatland έγινε, επιτέλους, ταινία μεγάλου μήκους. Χρησιμοποιώντας 3D γραφικά, αυτή η ανεξάρτητη παραγωγή του Ladd Ehlinger Jr. μεταφέρει το βιβλίο στην οθόνη, μένοντας πιστή στο αρχικό κείμενο, και προσφέροντάς μας ένα επιπλέον κομμάτι της ιστορίας, καθώς σε αυτή την ταινία το ταξίδι του τετραγώνου στον τρισδιάστατο κόσμο επεκτείνεται σε σχέση με το βιβλίο, σατιρίζοντας ταυτόχρονα τη σημερινή κοινωνία. Δυστυχώς, η ταινία πάσχει στον τομέα των γραφικών. Όσο υπέροχα απεικονίζει το δισδιάστατο κόσμο, τόσο απαίσιος οπτικά είναι ο τρισδιάστατος κόσμος. Ευτυχώς, οι ωραίοι διάλογοι, οι φωνητικές ερμηνείες, η επεξηγηματικότητα αλλά και το άπλετο χιούμορ της ταινίας, κατάφεραν να μου αποσπάσουν την προσοχή από τα γραφικά.





Trailer:


Η ταινία κοστίζει 28 $, και μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα http://www.flatlandthefilm.com

Όμως, πάλι το 2007, βγήκε και η επίσημη ταινία Flatland. Δημιουργία των Dano Johnson & Jeffrey Travis, και χρησιμοποιώντας πάλι 3D γραφικά, η ταινία είναι οπτικά πολύ ανώτερη της αντίστοιχης ανεξάρτητης παραγωγής του ίδιου έτους. Όμως, ενώ οπτικά είναι πανέμορφη και σεναριακά επική, η ταινία διαρκεί μόλις 34 λεπτά, και έτσι δεν είναι όσο επεξηγηματική είναι η ανεξάρτητη. Καταφέρνει, ωστόσο, πολύ καλά, να μας δείξει τις ιδιότητες των διαστάσεων, ενώ υπάρχει και έκδοση ειδικά για προβολές σε σχολεία. Αυτό που με πείραξε λίγο, είναι πως απεικονίζει τους κατοίκους του δισδιάστατου κόσμου ως απλά τετράγωνα με πρόσωπο, ενώ η ανεξάρτητη ταινία μας δείχνει και λίγο από το πώς λειτουργούν, έχοντας ορατά εσωτερικά όργατα και μια δική τους βιολογία και μηχανική. Κάτι που πρέπει να επισημάνω εδώ, είναι πως η ταινία δεν αποτελεί πιστή μεταφορά του βιβλίου, αλλά αλλάζει πολύ το σενάριο για να παρουσιάσει μια ανανεωμένη ιστορία, χρησιμοποιώντας το βιβλίο ως βάση. Επίσης, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω πως αυτή η έκδοση έχει πραγματικά υπέροχη μουσική.



Trailer:


Η ταινία κοστίζει 9.95 $ για Download και 24.95 $ για παραγγελία του DVD, και θα τη βρείτε στη σελίδα http://www.flatlandthemovie.com

Τέλος, να αναφέρω πως το βιβλίο Flatland αναφέρεται και χρησιμοποιείται ως παράδειγμα σε ένα επεισόδιο της σειράς ντοκυμαντέρ Cosmos του Carl Sagan, και στην ταινία-ντοκυμαντέρ What the *Bleep* do we know: Down the Rabbit Hole.

_________________

"Ο εχθρός που νικάς παραμένει εχθρός σου. Ο εχθρός που πείθεις γίνεται φίλος σου."
Όταν οι αετοί πετούν ψηλά, η κοτσυλιά πονάει!
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος

Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:  

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας
Σελίδα 1 από 1

Μετάβαση στη:  



Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης