Το ξέρατε ότι okurimono σημαίνει δώρο;


Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας

Σελίδα 1 από 1
 AnimePlanet Forums Αρχική σελίδα    Asian Movies & TV Shows    Aftershock
sinkazama82
Δημοσιεύθηκε: Σαβ Δεκ 27, 2014 12:07 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
::Moderator:: ::Moderator::

Συμμετέχει από: 26 Απρ 04 Δημοσιεύσεις: 290 Τόπος: salonica
Θα μπορούσε να πει κάποιος πως πρόκειται για μελόδραμα, αλλά ο όρος πραγματικά πέφτει λίγος για μία τόσο ποιοτική παραγωγή, η οποία έσπασε τα ταμεία στην Κίνα, όντας το πιο επιτυχημένο εγχώριο φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου της χώρας, με εισπράξεις πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια. Να αναφέρουμε επίσης πως πρόκειται για την πρώτη κινέζικη ταινία που προβλήθηκε σε IMAX, το κορυφαίο κινηματογραφικό format ενώ άνοιξε σε πάνω από 4000 αίθουσες, η μεγαλύτερη διανομή στην ιστορία της σύγχρονης Κίνας. Ας το δούμε όμως αναλυτικά:

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Ling Zhang, που με τη σειρά του παίρνει αφορμή απ' τον σεισμό που έλαβε χώρα στις 28 Ιουλίου 1976, στην πόλη Tangshan και θεωρείται ο μεγαλύτερος σεισμός του 20ου αιώνα με βάση τις ανθρώπινες απώλειες, με περίπου 255 χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους. Έχει ως εξής: Στην Tangshan του 1976 κατοικούν η Li Yuanni με τον σύζυγο της Fang Daqiang και τα δίδυμα παιδιά τους, την Fang Deng και τον Fang Da. Η ζωή τους είναι αρκετά ευτυχισμένη μέχρι τη στιγμή που χτυπάει ο Εγκέλαδος: Ο σύζυγος σκοτώνεται σχεδόν ακαριαία προσπαθώντας να σώσει τα παιδιά, ενώ με το τέλος του σεισμού, η σωστική ομάδα πληροφορεί την Fang Deng πως και τα δύο παιδιά της είναι παγιδευμένα κάτω από μία πλάκα από μπετόν και πως σηκώνοντας την, αναγκαστικά ένα από τα δύο παιδιά θα πεθάνει. Εκείνη έχοντας να κάνει την πιο δύσκολη επιλογή της ζωής της διαλέγει να σώσει τον γιο, μη γνωρίζοντας όμως πως η κόρη ακούει όλη την στιχομυθία.

Η Fang Deng τελικά καταφέρνει να επιβιώσει για μέρες κάτω από τα συντρίμμια, μέχρι που απελευθερώνεται από μία άλλη σωστική ομάδα και λίγο αργότερα ξυπνάει δίπλα στο πτώμα του πατέρα της. Όντας σε σοκ από τα γεγονότα, αρνείται να αποκαλύψει την ταυτότητα της και λίγο αργότερα υιοθετείται από ένα ζευγάρι. Εν τω μεταξύ ο Fang Da, ο οποίος έχει χάσει το ένα του χέρι στον σεισμό, ζει με την ψυχολογικά τραυματισμένη μητέρα του. Τα υπόλοιπα θα σας αφήσω να τα παρακολουθήσετε μόνοι σας.

ΑΝΑΛΥΣΗ

Σκηνοθέτης της ταινίας ο Xiaogang Feng, σε μία αριστουργηματική δουλειά, της οποία η αρτιότητα συνοψίζεται σε τέσσερα σημεία: Αποφεύγει να γυρίσει μια ταινία καταστροφής, όπως θα γινόταν στο Hollywood, αντιθέτως δημιουργεί ένα οικογενειακό δράμα που επικεντρώνεται στις συνέπειες του τρομακτικού γεγονότος, όπως δηλώνεται άλλωστε και από τον τίτλο. Αποφεύγει επίσης δύο σκοπέλους που πολύ συχνά εμφανίζονται στον κινέζικο κινηματογράφο, αυτούς του μελοδράματος και της εθνικής προπαγάνδας, πέρα από ελάχιστα σημεία, γεγονός που με την λογοκρισία που επικρατεί στη χώρα πρόκειται περί κατορθώματος. Με την ανάπτυξη της ιστορίας σε 4 δεκαετίες καταφέρνει να αναπτύξει τους χαρακτήρες σε απόλυτο σχεδόν βαθμό και να εξελίξει το σενάριο με αρμονία. Τέλος, ισορροπώντας ανάμεσα στο δράμα και το ντοκιμαντέρ, αν και σαφώς η ταινία γέρνει προς το δεύτερο, καταφέρνει να γυρίσει μια εξαιρετικά ρεαλιστική ταινία.

Ως Li Yuanni η Fan Xu, η οποία αποδίδει εξαιρετικά την νικημένη από τη ζωή μητέρα, που δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τα γεγονότα εκείνης της ημέρας. Καταφέρνει να σε κάνει να την λυπάσαι πραγματικά, αν και η απόδοση του ρόλου της τείνει προς την υπερβολή σε ορισμένες σκηνές, με υπερβολικές χειρονομίες και ενοχλητικά τσιριχτή φωνή. Τα προσπερνάς όμως.

Ως Fang Deng η Jingchu Zang, η οποία σαφώς και ξεχωρίζει από τους πρωταγωνιστές, με την ευφυή και απόλυτα ισορροπημένη απόδοση της. Ουσιαστικά είναι αυτή που ταιριάζει απόλυτα με τον ρεαλισμό που θέλει να αποδώσει στο φιλμ ο σκηνοθέτης. Εξαιρετική.

Ως Fang Da, ο Chen Li, ο οποίος αποδίδει πολύ καλά τον ανάπηρο καταφερτζή και αργότερα τον νεόπλουτο, αν και ο ρόλος του είναι σαφώς ευκολότερος των προαναφερθέντων.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και στον Daoming Chen, ως θετό πατέρα της Fang Deng, που καταφέρνει να αποδώσει έναν τόσο μετριοπαθή χαρακτήρα, με τόσο ξεχωριστό, αριστοκρατικό θα λέγαμε, τρόπο.

Πρόκειται σαφέστατα για υπερπαραγωγή, γεγονός που γίνεται περισσότερο κατανοητό κατά τη διάρκεια του σεισμού και της περιγραφής των γεγονότων του 1976 ενώ εξαιρετική είναι και η κινηματογράφιση, που φτάνει στο απόγειο της στα πλάνα των γκρεμισμένων κτιρίων και της πανοραμικής θέας της πόλης πριν και μετά τον σεισμό. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε πως στον τεχνικό τομέα το Aftershock παίρνει άριστα, παίρνοντας υπόψιν πως δεν πρόκειται για ταινία καταστροφής αλλά για κοινωνικό δράμα.

Χωρίς να έχει ουσιαστικά ελαττώματα, δεν μπορώ να βρω ούτε έναν λόγο για να μην παρακολουθήσετε την πιο εμπορική ταινία στην ιστορία του κινέζικου κινηματογράφου.

Για μια ελαφρώς πιο αναλυτική περιγραφή εδώ:
http://sin-kazama.blogspot.gr/2014/12/aftershock.html

_________________
https://www.facebook.com/groups/118146481693463/
http://sin-kazama82.blogspot.gr/
http://sin-kazama.blogspot.gr/
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος ICQ Αριθμός

Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:  

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας
Σελίδα 1 από 1

Μετάβαση στη:  



Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης