Το ξέρατε ότι jinken σημαίνει ανθρώπινα δικαιώματα;


Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας

Σελίδα 1 από 1
 AnimePlanet Forums Αρχική σελίδα    Movies/Series/Cinema    Neco Z Alenky - Alice (1988)
Darcia
Δημοσιεύθηκε: Δευ Μάρ 05, 2007 7:51 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: ANiME.oNe :: :: ANiME.oNe ::

Συμμετέχει από: 10 Ιούν 05 Δημοσιεύσεις: 782 Τόπος: Θεσσαλονίκη, μεγάλη φραπεδομάνα Τώρα Βλέπω: την τύφλα μου
http://imdb.com/title/tt0095715/usercomments?start=30

ο Jan Svankmajer είναι ένας από τους γνωστότερους σουρρεαλιστές Τσέχους σκηνοθέτες. Έχει ασκήσει επιρροές σε σκηνοθέτες όπως οι Tim Burton, Terry Gilliam, Brothers Quay ενώ ο Milos Forman είχε πει χαρακτηριστικά για αυτόν πως Bunuel + Disney=Svankmajer.

Εκτός από σκηνοθέτης πολλών ταινιών μικρού (Dimensions of Dialogue, Ossuary, Darkness-Light-Darkness, Castle of Otranto, Death of Stalinism in Bohemia) αλλά και μεγάλου μήκους (Alice, Otesanek, Cospirators of Pleasure, Faust, Lunacy) είναι και γλύπτης, ζωγράφος και ποιητής.

Οι ταινίες του, ιδίως αυτές του 60, 70 και 80, έχουν μια ιδιαιτερότητα που δεν υπάρχει σε κανέναν άλλον σκηνοθέτη, συνδιάζοντας το μακάβριο με το κωμικό με την κάμερα να κινήται με φρενήρη ρυθμό και ο συνδιασμός stop-motion και live-action, αλλά και η προσθήκη ομοιομάτων από πηλό, μαριονεττών, αντικειμένων και ηθοποιών εγγυάται πραγματικά μια αξέχαστη εμπειρία.

Από τις εξέχουσες μορφές του Τσέχικου σινεμά.


Μια από τις ταινίες του που μου έκαναν εντύπωση είναι και η διασκευή του γνωστού βιβλίου του L. Carrol, "Η Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων". Εχουν γίνει και άλλες διασκευές, όπως αυτή του Miller το 1966, και η γνωστή της Disney. Επίσης έχει κάνει και μια άλλη ταινία μικρού μήκους από βιβλίο του Carrol με τίτλο "Jabberwocky".

Αν και δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, πιστεύω πως δεν είναι απαραίτητη η ανάγνωση του για να δείτε το εργο.

Το έργο κάνει τον κόσμο του βιβλίου ακόμα πιο περιεργο και πιστεύω πως η προσθήκη μαριονεττών ίσως είναι η πιο πιστή αναπαράσταση του κόσμου του βιβλίου επί της οθόνης. Αν νομίζετε πως η Disney διαστρεύλωσε εντελώς τον κόσμο του βιβλίου, κάνοντας το έναν εμπορικό τίτλο για παιδιά (την συνηθίσαμε πια) αυτή η ταινία κάνει επιτέλους την ιστορία πιο προσιτή στους ενήλικες. Αυτή τη φορά η Αλίκη είναι ένα 6χρονο κοριτσάκι και αντί να μεταφερθεί σε έναν φανταστικό κόσμο, το ίδιο της το δωμάτιο γίνεται ο χώρος δράσης, με κούκλες, έπιπλα, κουζινικά, σκελετούς από ζώα να αποκτούν ζωή και να κάνουν την ταινία ιδιαίτερη. Σε ενα σημείο μάλιστα γίνεται και η ίδια η κούκλα της.

Αν σας αρέσουν οι ταινίες με stop-motion και οι περιεργες και σουρρεαλιστικές ταινίες γενικά,σας την προτείνω ανεπιφύλακτα. Αλλιώς ίσως σας ξενίσει και αν δεν έχετε δει κανένα έργο του σκηνοθέτη ακόμα περισσότερο. Η αν νομίζετε βλέποντας τα κονσερβοποιημένα καρτούν της τηλεορασης και τις διαφορες διασκευές, πως τα παραμυθια είναι για παιδιά. Ειναι ιδιαίτερη ταινία, οπότε ξεχάστε το fast-food cinema του Hollywood. Είτε σας αρέσει πάντως είτε όχι θα μείνει αξέχαστη.

Να σημειώσω πως την ταινία την έδειξε μια Κυριακή στις 11 το πρωϊ η ΕΤ3 (δεν ξέρω πως τους ήρθε να βάλλουν αυτή τη ταινία- ή πήγαν να σημάνουν μια αναγέννηση για την ελληνική τηλεοραση που έλειξε άδοξα ή ήταν εντελώς άσχετοι και το νομιζαν για παιδικο), χωρίς να υπάρχει στο πρόγραμμα, αλλά τη διέκοψε στο πρωτο 20λεπτο. Μια σκηνή όπου ένας ποντικός τρυπάει με δύο ξύλα το κεφάλι της Αλίκης για να ανάψει φωτιά μπορεί να παρασύρει τα παιδιά στο να κανουν επικινδυνες πραξεις. Οπότε καλύτερα να αποβλακώνουμε τα παιδιά με Pokemon παρά με κάτι σουρρεαλιστικό. Εγώ πάντως και μικρός ακόμα τέτοια κινουμενα σχέδια και ταινίες προτιμούσα. Πόσο μάλλον που τότε φανταζόμουν τα διάφορα παιχνίδια και έπιπλα να κινούνται.

μια πολύ καλή ανάλυση της ταινίας υπάρχει εδώ (το τρίτο review):
http://imdb.com/title/tt0095715/usercomments?start=30

μερικές εικόνες:

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος

Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:  

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας
Σελίδα 1 από 1

Μετάβαση στη:  



Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης