Το ξέρατε ότι ikimasu σημαίνει πηγαίνω;


Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας

Σελίδα 1 από 1
 AnimePlanet Forums Αρχική σελίδα    Movies/Series/Cinema    Προπαγανδιστικά καρτούν
Darcia
Δημοσιεύθηκε: Σαβ Ιούν 30, 2007 6:45 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: ANiME.oNe :: :: ANiME.oNe ::

Συμμετέχει από: 10 Ιούν 05 Δημοσιεύσεις: 782 Τόπος: Θεσσαλονίκη, μεγάλη φραπεδομάνα Τώρα Βλέπω: την τύφλα μου
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ:

Η διασπορά πληροφοριών -γεγονότων, επιχειρημάτων, φημών, μισοαληθειών, ψευδών- με σκοπό τον επηρεασμό της κοινής γνώμης και την διαμόρφωσή της προς ορισμένη κατεύθυνση (πολιτική, θρησκευτική κ.ά.). Ως συστηματική προσπάθεια υποβολής ή πειθούς, η προπαγάνδα συνίσταται στην υποστήριξη μιας θέσης που περιλαμβάνει σκοπίμως την μονόπλευρη ανάπτυξη ενός θέματος ενωπίον μαζικού ακροατηρίου. Οι μονόπλευρες παρουσιάσεις, συνήθεις στην προπαγάνδα, χρησιμοποιούνται για την διάδοση και την καλλιέργεια συγκεκριμένων εικόνων με τον ιδιαίτερο τονισμό μόνο των θετικών σημείων μιας θέσης και των αρνητικών σημείων μιας άλλης.


Σε προηγούμενη παρουσίαση στο Masters of Russian Animation είχα επικεντρωθεί στο καλλιτεχνικό κομμάτι του Σοβιετικού animation. Τέχνη στα επιτρεπτά πλαίσια της σοβιετικής λογοκρισίας φυσικά, η οποία λογοκρισία πάντως δεν εμπόδισε την ταινία "Tale of Tales" του Yuri Norstein να χαρακτηριστεί από διεθνή επιτροπή ως η καλύτερη ταινία animation όλων των εποχών.

Εδώ σειρά έχουν τα προπαγανδιστικά καρτούν την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και αυτά στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τόσο από την ΕΣΣΔ, όσο και από άλλες χώρες.

Για την πρώτη υπάρχει το πραγματικά ιστορικό συλλεκτικό DVD "Animated Soviet Propaganda", οπου περιλαμβάνει 4 DVD με 6 ώρες αρχείο, ενώ για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ένα πραγματικά ανεκτίμητο DVD είναι το Cartoons for Victory. Αυτό έχει αντι-ναζιστικά αλλά και αντι-συμμαχικά καρτούν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Δυστηχώς λείπει η ταινία Momotaro από την Ιαπωνία.

Το να βλέπεις καρτούν για ψυχαγωγία είναι κάτι το συνηθισμένο. Αλλά το να τα βλέπεις σαν κάτι προπαγανδιστικό είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία. Η προπαγάνδα είναι τέχνη και απαιτεί μεγάλη ικανότητα για να είναι αποτελεσματική. Και παρόλο που σήμερα που γαλουχηθήκαμε με τις Δυτικές αξίες και δεν ζήσαμε τον πόλεμο ή μέσα σε μια κομμουνιστική κοινωνία (όσοι δε γεννηθηκαν στο Σιδηρουν Παραπετασμα τελος παντων), μπορούμε εύκολα να απορρίψουμε την αφελή προπαγάνδα. 'Ομως σκηνοθετικά πολλά από τα έργα αυτά είναι αριστουργήματα και ώρες ώρες απορείς πως οι δημιουργοί τους ξόδεψαν τόσο από το αστείρευτο ταλέντο τους για να κάνουν προπαγανδιστικά έργα. Ήταν μια εποχή που οι ίδιοι οι δημιουργοί (όσοι τους επιτρέπονταν να δρουν) ένιωθαν υποχρεωμένοι να βοηθήσουν τη χώρα τους και να δώσουν αισιοδοξία στους συμπολίτες τους στο δρόμο για το Σοσιαλισμό.


αρχίζω πρώτα με το δεύτερο τίτλo "Cartoons for Victory":

Οι περισσότεροι έχεται ακουστά για τα αντι-ναζιστικά καρτούν που προβλήθηκαν στις ΗΠΑ, όπως αυτά του Tex Avery. Όλη η αμερικάνικη βιομηχανία καρτούν, εκτός από τα έργα με κανονική θεματολογία επιδόθηκε σε αντι-ναζιστικά καρτούν. Για μια περίληψη επισκεφθείτε την
παρακάτω σελίδα:

http://reviews.goldenagecartoons.com/victory/
http://www.amazon.com/Golden-Age-Cartoons-Victory/dp/B000BQ7JW0/ref=pd_sxp_f_pt/105-0546662-2096461

Τα περισσότερα έχουν αρκετή πλάκα, αν και μερικά είναι αρκετά διδακτικά, όπως αυτά που δίνουν οδηγίες πως γίνεται το καμουφλάζ ή αυτά που προτρέπουν τους πολίτες να αγοράζουν μετοχές για τον πόλεμο.

Αυτά πάντως που ξεχωρίζουν είναι τα ευρωπαϊκά καρτούν. Ένα από αυτά είναι το Revolt of the toys της Hermina Tyrlova που είχα δει πριν χρόνια στο σινεμά. Stop-motion ταινία όπου ένα μέλος των SS μπαίνει σε ένα κατάστημα παιχνιδιών στην γερμανοκρατούμενη Πράγα για να το διώξουν τα παιχνίδια σε μια πραγματικά ξεκαρδιστική ταινία.

Ενα άλλο είναι το "The Springman and the SS" του Jiri Trnka, όπου σατυρίζει την υστερία που είχε ποιάσει τους Ναζί να συλλαμβάνουν οτιδήποτε κινήται στην Πράγα σαν αντι-ναζιστικό. Ενας καπνοδοχοκαθαριστής αποκτά την ικανότητα να πηδά από στέγη σε στέγη με παπουτσια ελατήρια και προσπαθεί να σαμποτάρει τους Ναζί. Η ταινία παρωδεί τον συνεργάτη των Ναζί Reinhard Heydrich, τον αποκαλούμενο και "Χασάπη της Πράγας".

Υπάρχει και καρτούν από την πλευρά των Ναζί. Από Γαλλία του Vichy ένα καρτούν με τίτλο "Nimbus Libere" δείχνει μια οικογένεια να ακούει ραδιόφωνο και συγκεκριμένα τους Συμμάχους που λένε πως θα τους ελευθερώσουνε. Ο εκφωνητής είναι ένας μουσάτος με εβραικά χαρακτηριστηκά. Την ίδια ώρα πάνω από το σπίτι τους ίπτανται Συμμαχικά αεροπλάνα που τα πιλοτάρουν....ο Μίκυ, Ο Ντόναλντ, ο Γκούφη, ο Ποπάυ και ο Φέλιξ ο Γάτος. Ρίχνουν βόμβες, το σπίτι διαλύεται και έρχεται ο Χάρος γελώντας να πάρει την αμοιβή του. Που να βάλουν τέτοιο καρτούν στην τηλεόραση. Τα στελέχη της Ντίσνευ (και τα μέλη του ΕΣΡ) θα βγάλουν αφρούς

Ενα άλλο ναζιστικό καρτούν είναι ίσως το καλύτερο της συλλογής αν και δεν έχει καθόλου προπαγανδιστικό μύνημα. Ισως είναι από τα πιο αντιπολεμικά καρτούν που έχω δει. Λέγεται "Der Schneeman" και είναι του Γερμανού Hans Fisherkoesen.Παρόλο που ο Γκαίμπελς τον πίεσε να κάνει ένα προπαγανδιστικό καρτούν, αυτός έκανε ένα αισιόδοξο και ακρως καλλιτεχνικό καρτούν που είναι από τα άγνωστα διαμάντια του animation.
Ο καλλιτέχνης αυτός συλλήφθει αργότερα από τους Ρώσους με την κατηγορία της προπαγάνδας (είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα) αλλά αφέθηκε ελεύθερος.

Το DVD περιέχει και αφίσες από όλες τις πλευρές για τον πόλεμο, σχόλια διάφορων ανιματέρ για καποια από τα καρτούν και μια ραδιοφωνική εκπομπή που εμφανίζονται ήρωες της Ντίσνευ, της WB κλπ.

Γενικά το DVD έχει αντι-ναζιστικά καρτούν από τα περισσότερα αμερικάνικα στούντιο και τα ευρωπαικά.

Η αξία του είναι ανεκτίμητη.

Τώρα πάμε στους Ρώσους. Καταρχήν κάποιος άλλος με πρόλαβε και έγραψε μια παρουσιαση στα ελληνικά, αν και δεν είχε μεγαλη ανταποκριση.

http://vjspyros.blogspot.com/search?q=retro+propaganda

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με κάθε ταινία εδώ:

http://store.russiananimation.com/ansopr.html

Η εταιρία Soyuzmultfilm είναι για τη Ρωσία ότι και η Ντίσνευ για τις ΗΠΑ. Με αρκετές βραβευμένες παραγωγές στο ενεργητικό της, κυρίως για παιδιά, οπως την ταινία The Snow Queen που μοιάζει με ταινία Ghibili αρκετά, η εταιρία αυτή έκανε και προπαγανδιστικές παραγωγές με αντι-ναζιστικά και αντι-δυτικά και κομμουνιστικά μυνήματα.

http://en.wikipedia.org/wiki/Soyuzmultfilm

δυστηχώς η εταιρεία σήμερα πληρώνει τις αμαρτίες άλλων και προσπαθεί να ξεπεράσει μια οικονομική κρίση

Σε μία από αυτές που είναι για παιδιά που μοιάζει αρκετά με την ταινία Μπάμπι, σε ενα δάσος όπου τα πουλιά ακούνε ένα αηδόνι, μια κίσσα από το εξωτερικό έρχεται και καυχιέται πως μπορεί να τραγουδίσει καλύτερα από το ντεμοντέ αηδόνι. Η κίσσα μοιάζει έντονα με μαύρη τραγουδίστρια τόσο στο πρόσωπο όσο και στα κοσμήματα που φορά. Ολα τα πουλιά συγκεντρώνονται να την ακούσουν. Μόλις όμως αρχίζει να τραγουδά κάτι σε ρυθμούς τζαζ, τα πουλιά αντιδρούν, της ορμάνε και την πετάνε έξω από το δάσος.

Αλλες ταινίες όπως η "Tale of a Toy", ξεκινά με τη ρήση του Φράνκο του 1936 "ο ουρανός είναι καθαρός σε όλη την Ισπανία" και καταλήγει στην 11η Σεπτεμβριου 1973 στη Χιλή με μια παρομοια ρήση για τον καιρο στο ραδιόφωνο. Συνδιαζει έξοχο stop-motion με μια φιγούρα του Δον Κιχώτη.

Μια άλλη ταινία δείχνει ένα αετόπουλο που το ταιζουν ένας καπιταλας και ένας στρατηγός με λεφτά και όπλα, το πουλί μεγαλώνει και γίνεται ένας τεράστιος αετός έμβλημα του Γ' Ραιχ, και απειλεί την ανθρωπότητα. Αλλά ένα περιστέρι τον αντιμετωπίζει.

Αλλες ταινίες είναι σατιρικές όπως μία που δείχνει τον Χίτλερ με τα τρία σκυλιά του, τον Μουσολίνι, τον Χόρτι και τον Ντιμιτρόφ, ενώ άλλες είναι τραγικές και συμβολικές.

Μια άλλη καλή ταινία , επηρρεασμένη προφανώς από τον Tex Avery, δείχνει ένα bulldog που κληρονόμησε μια περιουσία να φέρεται σαν άνθρωπος και το τέλος θυμίζει κάτι από τη Φάρμα των Ζώων, αλλά παραλλαγμένη.

Και τα αντι-ιμπεριαλιστικά που δείχνουν την ήττα του Λευκού Στρατου και των άλλων εισβολέων (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Ιαπωνία κλπ) την περίοδο του Ρωσικού Εμφυλίου.

Δε λείπουν και τα κομμουνιστικά που συνδιάζουν φουτουριστικά στοιχεία με αβαντ-γκαρντ, ποίηση του Μαγιακόφσκι για να δείξουν την πορεία που έχει κάνει η χώρα.

Ιδίως κάποιες ταινίες του 30 που προτρέπουν τους αγρότες στην κολλεκτιβοποίηση του Στάλιν και δείχνουν ένα τρακτέρ να παίρνει σβάρνα έναν χοντρο ασχημομούρη και αντιδραστικό κουλάκο μου προκαλεσαν ανατριχίλα.

Σε μια άλλη δείχνει κάτι παιχνίδια (εναν καπιτάλα, δυο παπάδες, μια κοκκέτα, εναν εργατη και εναν αγρότη) να τα κρεμανε σε ένα χριστουγενιατικο δέντρο που το αποτελούν στρατιωτες του Ερυθρου Στρατου. Ολοι εκτος απο τον εργατη και τον αγροτη κρεμουνται στο δεντρο απο το λαιμο, ενω οι αλλοι ανεβαινουν μονοι τους πανω.

Εχει και μερικές ταινίες του 20, από τις πρώτες του Σοβιετικού σινεμά.

Ολοι οι καπιταλες παρουσιάζονται σαν απληστοι,χοντροί, καραφλοί και άσχημοι, το ίδιο και οι στρατιωτικοί της Δύσης (όπως και σημερα δηλαδή), ενώ οι Ρώσοι είναι ψηλοί και όμορφοι.

Το DVD εχει και μερικά διαφωτιστικά ντοκυμαντέρ, αν και θα μπορούσαν να έχουν περισσότερες πληροφορίες. Πάντως είναι γεγονός πως μερικά από τα αντι-ιμπεριαλιστικά, αντι-εκκλησιαστικά (όχι αντι-χριστιανικά) και αντι-αμερικάνικα μυνηματα είναι εύστοχα ακόμα και σήμερα αν το δεις απλά σα σάτηρα.

Αυτά είναι τα λεγόμενα προπαγανδιστικά σοβιετικά καρτούν και όχι τα παιδικά τύπου Μπόλεκ και Λόλεκ. Για αυτό να είστε επιφυλακτικοί μόνο απέναντι σε αυτά και όχι στα άλλα που βραβεύτηκαν σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Το ότι τέτοια δυσεύρετα καρτούν υπαρχουν σε DVD είναι αξιέπαινη προσπάθεια όπως και η ψηφιακή επεξεργασία και ο υποτιτλισμός, ιδίως των ποιημάτων.

Μας θυμίζουν τι σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει ένα καρτούν σε μια κοινωνία, ιδίως αν αυτή είναι ολοκληρωτική ή βρίσκεται σε περίοδο πολέμου.

Ελπιζω παρομοια καρτουν από αλλες χωρες του Ανατολικου μπλοκ να βγουν στο προσκηνιο, αν και εκει ειναι λιγο δυσκολοτερο μιας και οι χωρες αυτες θελουν να ξεκοψουν με το κομμουνιστικο παρελθον τους.

Το ότι σήμερα απλά μας απασχολεί αν ένα καρτούν τύπου Pokemon εχει λιγη βία ή το ότι μια σειρά τύπου GIJoe κάνει τα παιδιά φιλοπόλεμα, είναι ευτύχημα αν αναλογιστείς τί παίζανε στο παρελθόν. Το ότι οι περισσότεροι τα θεωρούν παιδικά σήμερα δείχνει ακόμα περισσότερο πόσο φοβούνται την επιρροή τους.

Εδώ ξεφεύγουμε πλεον από το στάδιο "βλεπω καρτουν ή ανιμε γιατί έτσι γουστάρω" και πάμε σε κάτι παραπάνω. Αλλά αυτό το παραπάνω είναι υπερβολικά ακατάλληλο να προβληθεί στη τηλεόραση μιας και θα υπαρξουν παρεξηγήσεις αν δεν μπορεις να κατανοήσεις την εποχη και το πλαισιο που προβληθηκαν.
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
pit-bull
Δημοσιεύθηκε: Σαβ Ιούν 30, 2007 8:23 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: ANiME.CRaZy :: :: ANiME.CRaZy ::

Συμμετέχει από: 03 Σεπ 05 Δημοσιεύσεις: 571 Τόπος: Volos Τώρα Βλέπω: Variemai na allazw kathe vdomada
Poly endiaferon to post sou! Einai aftonohto pantws oti oi peristaseis kai oi xronikes sygiries eixan san apotelesma afta ta cartoon. Pantws den einai anagh na protrexeis sto parel8on gia na deis thn propaganda sta cartoon. Akoma kai twra synexizei h amerikh, me hrwes san ton captain america ton superman kai genikotera mallon toys perisoteroys yperhrwes. Akoma akousa kai thn apopsh oti kai oi 300 san tainia gyristikan thelontas na deiksoun thn yperoxh toy dytikoy kosmoy (amerikh) apenanti sto skotadismo ths anatolhs.Apopsh me thn opoia den symfwnw apolyta.

_________________
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
Hazuki
Δημοσιεύθηκε: Σαβ Ιούν 30, 2007 9:46 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
::Moderator:: ::Moderator::

Συμμετέχει από: 06 Ιαν 04 Δημοσιεύσεις: 3211 Τόπος: Αθήνα
Merika anti-nazi i kalitera anti-japanese eihan kanei kai ta studio tou disney, iparhoun se "eidiko" torrent ama psaxete ligo, den thimamai an eihan kanei kai ta studio warner [mallon nai alla den eimai sigouros] Telos, tsekarete kai tis parakato anime tainies pou "diafoimizoun" mia sigekrimeni organosi tis iaponias [kati antistoiho apo oti katalava me tous scientologous]

http://anidb.info/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=4277
http://anidb.info/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=4276
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Darcia
Δημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 01, 2007 12:36 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: ANiME.oNe :: :: ANiME.oNe ::

Συμμετέχει από: 10 Ιούν 05 Δημοσιεύσεις: 782 Τόπος: Θεσσαλονίκη, μεγάλη φραπεδομάνα Τώρα Βλέπω: την τύφλα μου
το ξερω για τα αντι-ιαπωνικά απο τις ΗΠΑ. Επειδή όμως μπούχτισα με αυτά, όπως και γενικά με τα αμερικάνικα καρτουν που βαζει η τηλεοραση είπα επιτέλους να δω και ναζιστικό προπαγανδιστικό καρτούν.

Νimbus Libere (από το ναζιστικό με τους ηρωες της Ντισνευ που έλεγα)
http://youtube.com/watch?v=sPPxwzxlEh8

Der Schneeman (αν και αυτο ειναι ναζιστικο δεν εχει προπαγανδα)
http://youtube.com/watch?v=T39J6RL1kXA

The Springman and the SS
http://youtube.com/watch?v=BlWX_Kw4qGE (part 1)
http://youtube.com/watch?v=sGlrvkR4uYM (part 2)


Και ένα τμήμα από το προπαγανδιστικό ανιμε του 1944 Momotaro - Umi no Shinpei.
http://youtube.com/watch?v=bDSnFedr2fo

στα Ρωσικα τώρα:

trailer:
http://youtube.com/watch?v=L66r-RVKJpQ

Shooting Range. Ψυχεδελεια στο απολυτο θυμίζει τα αμερικάνικα κόμικς.
http://youtube.com/watch?v=upHdYC6qWJo (part 1)
http://youtube.com/watch?v=0gaiumZ1llY (part 2)

Interplanetary Revolution (1924)
http://youtube.com/watch?v=aSE14cMsDtY

και εδώ δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό του αυτος που το εκανε αυτό αλλα αν ειστε fans του Azumanga Daioh, πιθανον να πάτε να γραφτειτε στο ΚΚΕ.
http://youtube.com/watch?v=XaRfwu_kdoY
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος

Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:  

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας
Σελίδα 1 από 1

Μετάβαση στη:  



Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης