Το ξέρατε ότι suugaku σημαίνει μαθηματικά;


Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας

Σελίδα 1 από 1
 AnimePlanet Forums Αρχική σελίδα    Γενικές Συζητήσεις    Stephen Hawking: Νοημοσύνη και εξέλξη
kabez
Δημοσιεύθηκε: Κυρ Ιαν 20, 2013 6:45 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: ANiME.LoRD :: :: ANiME.LoRD ::

Συμμετέχει από: 12 Νοέ 04 Δημοσιεύσεις: 3238 Τόπος: borderguard
Διάβαζα τις προάλες ενα μικρο άρθρο σχετικά με την μελέτη του Hawking για την ζωή και το σύμπαν, και κάτι που είπε ο ιδιος, μου κέντρισε το ενδιαφέρον:

Παράθεση:
We are used to thinking of intelligent life, as an inevitable consequence of evolution, Hawking emphasized, but it is more likely that evolution is a random process, with intelligence as only one of a large number of possible outcomes.


[ολοκληρο το κειμενο: http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/2011/11/stephen-hawkings-wager-we-have-been-overlooked-by-advanced-et-civilizations.html ]

Εν ολίγης σου ανατρέπει όλα τα σενάρια επιστημονικης φαντασιας που λένε "δισσεκατομυρια αστερια -> μπλα μπλα -> δισσεκατομυρια πλανητες -> αρα απειροι εξωγηινοι πολιτισμοι ετοιμοι να μας καταστρεψουν!"
(βασικα για το σεναριο καταστροφης το λεει ο ιδιος παλι, παρομοιαζοντας το με την γενοκτονικη συμπεριφορα των Ισπανων κατακτητων στους απροστατευτους ιθαγενεις της Αμερικης)

Οπως και να εχει, αυτη η θεωρια φαινεται να στεκει μιας και πχ ολα τα αλλα ειδη που κυριαρχισαν στον πλανητη -μικροβια,πλαγκτον,ερπετα,πρωιμα θηλαστικα- δεν καταφεραν να αναπτυξουν φοβερη νοημοσυνη,περα απο την αναγκαια για την επιβιωση τους. Το ερωτημα ειναι αμα ο ανθρωπος ηταν οντως τυχερος και εξελιχθηκε τυχαια ,και δε συνεβη κατι αλλο που απλα δεν εχουμε ανακαλυψει ακομα.

χμμμ.....

_________________
"Whoever fights monsters should see to it that in the process he does not become a monster.
And when you stare into the abyss the abyss stares back at you"

Friedrich Nietzsche

http://www.animeplanet.gr/425_blue_submarine_no6.html

.



-
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
powerboy
Δημοσιεύθηκε: Κυρ Ιαν 20, 2013 11:55 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: ANiME.DeViL :: :: ANiME.DeViL ::

Συμμετέχει από: 01 Μάρ 04 Δημοσιεύσεις: 1351 Τόπος: Ρόδος Τώρα Βλέπω: Hayate No Gotoku, Ichigo Mashimaro, Seto No Hanayome
Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε καλά-καλά πως ξεκίνησε η ζωή στον ίδιο μας τον πλανήτη για να ξέρουμε πως ακριβώς θα είναι η ζωή σε άλλους. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σίγουριά, είναι ότι και αυτή θα έχει εξελιχθεί με τον Δαρβινικό μηχανισμό της φυσικής επιλογής, και ότι θα έχει κυτταρικούς μηχανισμούς ανάλογους με το DNA και τις πρωτεΐνες.

Η περίφημη εξίσωση Drake με την οποία υπολογίζεται η πιθανότητα εμφάνισης νοήμονος ζωής σε άλλους πλανήτες είναι υπερβολικά "αισιόδοξη". Διάφοροι παράγοντες οι οποίοι είναι και αυτοί σημαντικοί για την ανάπτυξη νοήμονος ζωής, όπως η ύπαρξη ενός μαγνητικού πεδίου, και η ύπαρξη ενός δορυφόρου ανάλογου με το φεγγάρι δεν λαμβάνονται υπόψη.

Πάντως θα διαφωνήσω με το Hawking ότι η εξέλιξη είναι "τυχαία" διαδικασία. Οπωσδήποτε η τύχη παίζει κάποιο ρόλο -πιο συγκεκριμένα στο πως μεταδίδονται τα γονίδια από την μια γενιά στην άλλη, αλλά η εξέλιξη δεν είναι τυχαία διαδικασία. Δεν υπάρχει τίποτα το τυχαίο με το μάτι του αετού (που το βοηθά να πιάνει λεία) ή με το φτέρωμα του παγωνιού (που το βοηθά να "ρίχνει" γυναίκες). Η άγνοια του Hawking σχετικά με την εξέλιξη με θλίβει, αλλά δεν με εκπλήσει. Υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν την βιολογία και την εξέλιξη "εύκολες" επιστήμες -πίστεψέ με, δεν είναι.

Όσο για το πως εξελιχθήκε η νοημοσύνη... Οι σημερινοί οργανισμοί είναι απόγονοι οργανισμών που επέζησαν από 5 μαζικές εξαφανίσεις. Είναι πολύ πιθανό, οι σημερινοί οργανισμοί να είχαν εξελίξει κάτι άλλο πριν την εξαφάνιση και κατόπιν μετά από αυτή να ανάπτυξαν και κάποια άλλη ικανότητα που σε συνδυασμό με την προηγούμενη να διευκόλυνε την δημιουργία νοημοσύνης.

_________________

Θέλετε να δείτε την κορούλα μου;
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα Yahoo Messenger

Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:  

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας
Σελίδα 1 από 1

Μετάβαση στη:  



Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης