Το ξέρατε ότι naku σημαίνει τραγουδώ-κραυγάζω (για ζώα);


Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας

Σελίδα 1 από 1
 AnimePlanet Forums Αρχική σελίδα    Asian Movies & TV Shows    UNBOWED
sinkazama82
Δημοσιεύθηκε: Δευ Αύγ 24, 2015 7:49 am
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
::Moderator:: ::Moderator::

Συμμετέχει από: 26 Απρ 04 Δημοσιεύσεις: 290 Τόπος: salonica
Η αλήθεια είναι πως τα δικαστικά είναι ένα από τα αγαπημένα μου είδη ταινιών και έχοντας παρακολουθήσει πρόσφατα το εκπληκτικό The attorney, ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένος για το Unbowed. Το αποτέλεσμα δεν με διέψευσε καθόλου. Ας δούμε όμως περί τίνος πρόκειται.

Το σενάριο βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Μιουνγκ Χο Κιμ και τον αγώνα του ενάντια στο δικαστικό σύστημα της χώρας. Τα γεγονότα της υπόθεσης έχουν ως εξής: Ο προαναφερθέντας λοιπόν, ήταν καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Σουνγκ Κιουνκ Γουάν, στη Σεούλ, ώσπου το 1996, επισήμανε ένα λάθος που υπήρχε σε ένα μαθηματικό πρόβλημα, που είχε συμπεριληφθεί στις εισαγωγικές εξετάσεις του πανεπιστημίου. Το αποτέλεσμα ήταν η διοίκηση του ιδρύματος να προχωρήσει στην απόλυσή του, κατηγορώντας τον για δυσφήμιση.

Ο Κιμ κατέθεσε μήνυση ενάντια στο πανεπιστήμιο για καταχρηστική καταγγελία σύμβασης, ζητώντας την επαναπρόσληψη του, αλλά τα δικαστήρια απέρριψαν το αίτημά του. Στη συνέχεια έκανε έφεση κατά της απόφασης. Λίγο πριν την έκδοση της, ο Κιμ, ο οποίος δεν είχε καν δικηγόρο τους τελευταίους έξι μήνες και εκπροσωπούσε ο ίδιος τον εαυτό του στη δίκη, είχε προχωρήσει σε πικετοφορίες (πάλι μόνος του) έξω από δικαστήρια καθώς και στην αποστολή εκατοντάδων γραμμάτων διαμαρτυρίας προς το Ανώτατο Δικαστήριο. Μετά λοιπόν και την εκδίκαση της έφεσης αυτής και την απόρριψη της από τον δικαστή Παρκ, ο Κιμ, όπως δήλωσε αργότερα, είχε χάσει κάθε ελπίδα για δικαιοσύνη και αποφάσισε δώσει στον δικαστή ένα «μάθημα».

Έτσι, το απόγευμα της 15ης Ιανουαρίου 2007 περίμενε τον δικαστή Παρκ στην πολυκατοικία του, κρατώντας ένα οπλισμένο τόξο, και λίγο πριν μπει στο ασανσέρ του είπε: «Αποκαλείς αυτήν την απόφαση ετυμηγορία;». Στη συνέχεια υπήρξε συμπλοκή μεταξύ των δύο και σύμφωνα με τις μετέπειτα δηλώσεις της εισαγγελικής αρχής, ο Παρκ τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της, από βέλος που εκτοξεύτηκε από το τόξο. Κάποιοι παρατυχόντες ακινητοποίησαν τον Κιμ, που λίγο αργότερα συνελήφθη από την αστυνομία.

Στην δίκη που ακολούθησε, η εισαγγελική αρχή προσκόμισε κάποια ματωμένα ρούχα υποστηρίζοντας πως ανήκαν στον δικαστή, ο οποίος τραυματίστηκε κατά την συμπλοκή. Ο συνήγορος υπεράσπισης από την άλλη, υποστήριξε πως το αίμα είχε τοποθετηθεί μεταγενέστερα στα ρούχα, μιας και οι λεκέδες δεν ταίριαζαν με την υποτιθέμενη πληγή που έφερε ο Παρκ στο στομάχι. Αναμενόμενα, ο Κιμ καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση.

Να κάνουμε μια μικρή παρένθεση εδώ και να μιλήσουμε λίγο για το δικαστικό σύστημα της Κορέας.

Ο Ντο Χιουν Κιμ, καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο Ντονγκ Κουκ της Σεούλ δήλωσε για την καταδικαστική απόφαση πως «Το πρόβλημα ήταν ο τρόπος διαχείρισης της δίκης. Οι δικαστές είναι τόσο αποκομμένοι από τον υπόλοιπο λαό, που ουσιαστικά ζούνε στον δικό τους κόσμο. Πολύ συχνά παίρνουν αποφάσεις που ο κόσμος απλά δεν καταλαβαίνει»

Η δυσπιστία προς τους δικαστές δεν είναι καινούριο φαινόμενο στη χώρα. Δισεκατομμυριούχοι καταδικάζονται για υπεξαίρεση ή φοροδιαφυγή και σπάνια περνούν έστω μια μέρα στη φυλακή. Από την άλλη, σύμφωνα με μια έρευνα του Κιμ, το 82% των κατηγορούμενων σε αστικές υποθέσεις δεν εκπροσωπούνται από δικηγόρο, κυρίως γιατί δεν έχουν την οικονομική άνεση να το κάνουν.

Νομικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν πως η λαϊκή δυσαρέσκεια οφείλεται στο δικαστικό σύστημα, το οποίο είναι εξαιρετικά εσωστρεφές και απόλυτα ιεραρχικό. Μέχρι το 2012, οι δικαστές επιλέγονταν σύμφωνα με την βαθμολογία τους σε ετήσιες γραπτές εξετάσεις, χωρίς να έχει σχέση η προηγούμενη μόρφωσή τους ενώ στη συνέχεια προετοιμάζονται για τη θέση σε ένα κρατικό εκπαιδευτήριο.

Σύμφωνα με τον Ντάε Ιν Κιμ, επικεφαλής της πολιτικής ομάδας Good Law, που παρακολουθεί τον δικαστικό τομέα, «Ολόκληρο το σύστημα είναι ευάλωτο στην διαφθορά και στην έλλειψη εμπιστοσύνης, επειδή οι δικαστές δεν εκλέγονται και επειδή δεν υπάρχει σύστημα ενόρκων».

Η ταινία τώρα, αν και έχει αλλάξει κάποια περιστατικά και όλα τα ονόματα παραμένει πολύ κοντά στα γεγονότα, επικεντρώνοντας στην προαναφερθείσα δίκη και προσθέτοντας, πέρα από την ιστορία του καθηγητή και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο συνήγορος του, Μπονγκ Τζου Παρκ. Κατά τη διάρκεια των δικών, οι δυο τους έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά δικαστών, οι οποίοι φαίνονται αποφασισμένοι να διατηρήσουν την καταδίκη του με κάθε τρόπο. Ανάλογα αποφασισμένος είναι όμως και ο Κιμ, που αν και εξαιρετικά δύστροπος απέναντι στον απρόθυμο δικηγόρο του, σιγά σιγά τον κερδίζει και αυτόν στο σκοπό του.

Σκηνοθέτης της ταινίας ο Τζι Γέονγκ Τζέονγκ, ο οποίος επανήλθε στην φιλμογραφία με το συγκεκριμένο φιλμ, μετά από 13 χρόνια. Το μεγάλο επίτευγμα της δουλειάς του είναι πως καταφέρνει να μετατρέψει ένα πολύπλοκο και πολυεπίπεδο θέμα σε ένα άκρως ψυχαγωγικό θέαμα, το οποίο γίνεται κατανοητό από όλους, χωρίς όμως να χάνει τίποτα από την ουσία του και χωρίς να μετατρέπεται σε μια τυπική ιστορία Δαυίδ εναντίον Γολιάθ. Σαφέστατα ξεχωρίζουν οι σκηνές του δικαστηρίου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως στις υπόλοιπες χάνεται το ενδιαφέρον.

Να τονίσω όμως, πως η άποψη του φιλμ για τα γεγονότα ρέπει κάπως δυσανάλογα προς την αθωότητα του κατηγορουμένου, δικαιολογημένα βέβαια, αν σκεφτούμε πως σκοπός του είναι να καταδείξει τις «παθογένειες»του δικαστικού συστήματος της χώρας.

Στο ρόλο του Κιμ, ο Σουνγκ Κι Αν, ο οποίος δίνει μια πραγματικά εκπληκτική παράσταση, παρουσιάζοντας έναν χαρακτήρα που μέσα από την ήρεμη αξιοπρέπεια του εκδηλώνει τον δίκαιο θυμό του, χωρίς όμως να έχει σχεδόν καθόλου εξάρσεις. Θεωρώ πως η απεικόνιση του θυμού ενός ανθρώπου με αυτό τον τρόπο, είναι πραγματικά δύσκολο επίτευγμα, ιδιαίτερα για τους Ασιάτες ηθοποιούς, που έχουν μια γενικότερη ροπή προς την εκφραστική υπερβολή. Αν προσθέσουμε στα παραπάνω το ότι καταφέρνει πείσει πως αυτός ο άνθρωπος, που εύκολα θα μπορούσε να του προσάψει κάποιος πως είναι δικομανής και πως η συμπεριφορά του αγγίζει τα όρια της παράνοιας, να φαίνεται λογικός και απόλυτα δικαιολογημένος σε κάθε του πράξη, μπορεί να συνειδητοποιήσει ο οποιοσδήποτε πως πρόκειται για μία ερμηνεία που αγγίζει το τέλειο.

Στο ρόλο του συνήγορου, ο Γουόν Σανγκ Παρκ, ενώ στο ρόλο μιας δημοσιογράφου που στηρίζει και τους δύο προαναφερθέντες, η Τζι Χο Κιμ. Αναπόφευκτα, η απόδοση του Σουνγκ Κι Αν επισκιάζει αυτή των υπολοίπων, οι οποίοι όμως εμφανίζονται αρκετά αξιοπρεπείς. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στους δύο δικαστές που παρουσιάζονται στην ταινία, Κιέονγκ Γέονγκ Λι και Σέονγκ Κουν Μουν, οι οποίοι ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν το «κακό» στην ταινία, με απόλυτη επιτυχία.

Το Unbowed κόστισε μόλις 1,5 δις γουόν (περίπου 1,1 εκατομμύρια ευρώ), με τον σκηνοθέτη να δηλώνει πως δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν οι ηθοποιοί δεν δέχονταν να δουλέψουν με πολύ λίγα χρήματα. Μετά την προβολή του όμως, στους κινηματογράφους, τον Ιανουάριο του 2012, το φιλμ βρήκε ανταπόκριση στα αισθήματα του λαού για το δικαστικό σύστημα, με αποτέλεσμα να έχει απροσδόκητα μεγάλη εμπορική επιτυχία, κόβοντας τελικά 3,4 εκατομμύρια εισιτήρια και έχοντας κέρδη 26 δις γουόν (περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ)

Αναμενόμενα, το δικαστικό σύστημα και τα προβλήματά του ήρθαν στο προσκήνιο με τον Ντάε Ιν Κιμ να δηλώνει: «Ήταν σαν κάποιος να έριξε λάδι στη φωτιά. Η δυσπιστία για την δικαστική εξουσία έχει φτάσει σε σημείο έκρηξης. Ενέργειες όπως αυτή του Ντο Χιουν Κιμ, μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή», ενώ λίγο καιρό πριν μια έρευνα της ομάδας είχε δείξει πως το 77% συμφωνούσε πως οι δικαστικές διαδικασίες γενικότερα, δεν ήταν δίκαιες.

Από την άλλη μεριά το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωνε πως «μια ταινία που δεν βασίζεται στην πραγματικότητα προκαλεί την αβάσιμη καχυποψία του συστήματος δικαιοσύνης», ενώ η συντηρητική καθημερινή εφημερίδα Ντονγκ Α Ιλμπο πως «Το γεγονός πως οι θεατές κάνουν ουρές για να παρακολουθήσουν ένα φιλμ που εκθειάζει έναν χαρακτήρα σαν κι αυτόν προκαλεί ερωτήματα για την αξιοπρέπεια της κοινωνίας μας».

Ο ίδιος ο Κιμ, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί λίγο πριν την πρεμιέρα της ταινίας δήλωνε τον Μάρτιο του 2012 «Αυτό που έκανα δεν ήταν έγκλημα. Είμαι γεμάτος μίσος για τους δικαστές, οι οποίοι είναι χειρότεροι από τους γκάγκστερ της μαφίας. Θα συνεχίσω να εργάζομαι για να αποκαλύψω το αληθινό τος πρόσωπο». Την ίδια χρονιά εξέδωσε και το βιβλίο του για την υπόθεση, με δικούς του πόρους, μιας και κανένας από τους γνωστούς εκδοτικούς οίκους δεν το αναλάμβανε.

Αποτέλεσμα της γενικής κατακραυγής, την οποία σαφώς και ενέτεινε η παρούσα ταινία, ήταν το 2012 να αρχίσουν οι πρώτες δοκιμές δικών με ενόρκους ενώ το παλιό σύστημα προσλήψεων σιγά σιγά αντικαθίσταται με επίσημες νομικές σχολές και καινούριες εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Συνοψίζοντας, θέλω να αναφέρω πως υπάρχει κάτι το πραγματικά απολαυστικό στο να παρακολουθείς ένα φιλμ το οποίο ασχολείται με ένα τόσο σοβαρό θέμα, όντας παράλληλα άρτιο κινηματογραφικά αλλά και εξαιρετικά εμπορικό.

Για μια ελαφρώς πιο αναλυτική περιγραφή εδώ:
http://www.kulturosupa.gr/index.php/cinemania/kptzathanasis-unbowed-10145/#.VdqufPmqpHw

_________________
https://www.facebook.com/groups/118146481693463/
http://sin-kazama82.blogspot.gr/
http://sin-kazama.blogspot.gr/
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος ICQ Αριθμός

Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:  

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας
Σελίδα 1 από 1

Μετάβαση στη:  



Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης