Το ξέρατε ότι hidari σημαίνει αριστερά;


Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας

Σελίδα 1 από 1
 AnimePlanet Forums Αρχική σελίδα    Sneak Peaks    Whisper Of The Heart
Mr Ayu-Mania
Δημοσιεύθηκε: Τετ Φεβ 28, 2007 1:49 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: PoSSeSeD :: :: PoSSeSeD ::

Συμμετέχει από: 18 Ιαν 07 Δημοσιεύσεις: 258 Τόπος: Θεσσαλονίκη Τώρα Βλέπω: Death Note, FMA, Yakitate Japan
Whisper Of The Heart (耳をすませば)

A Film by Yoshifumi Kondo



Αυτό είναι ένα από τα λίγα έργα του Studio Ghibli το οποίο δεν το έχει σκηνοθετήσει ο Hayao Miyazaki αλλά ούτε και ο Issao Takahata. Βλέποντας κάποιος την ταινία, αναρωτιέται πως είναι αυτό δυνατόν, όταν “μυρίζει” Miyazaki από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Η απορία λύνεται όταν δει κανείς τα credits της ταινίας και δει το όνομα του Miyazaki πίσω από το σενάριο, την παραγωγή, τα storyboards και το character design. Ο Yoshifumi Kondo έχει χρεωθεί την σκηνοθεσία της ταινίας, αλλά αναρωτιέται κανείς πόση ελευθερία κινήσεων μπορεί να έχει ένας άπειρος σκηνοθέτης με τον Miyazaki πάνω από το κεφάλι του? Γιατί η ταινία είναι αναμφισβήτητα παιδί του μεγάλου δημιουργού, και μάλλον πρόκειται για αγαπημένο παιδί αν κρίνουμε από την ποιότητα της.



Η ταινία αυτή γυρίστηκε το 1995 όταν το Studio Ghibli προσπαθούσε να επεκταθεί και να εξασφαλίσει την μακροχρόνια επιβίωση του, προσλαμβάνοντας και εκπαιδεύοντας καινούρια ταλέντα. Χρησιμοποιώντας παρόμοιες τακτικές είχε γνωρίσει επιτυχία με ταινίες σαν το Only Yesterday (1991). Για αυτό χρησιμοποιήθηκε για το Whisper Of The Heart ο Yoshifumi Kondo σαν σκηνοθέτης καθώς και άλλοι καινούριοι συντελεστές σε τομείς σαν τις μουσικής επένδυσης. Για τον Miyazaki το Studio Ghibli είναι μια επένδυση την οποία θέλει να κρατήσει σε υψηλότατο επίπεδο ακόμα και μετά την συνταξιοδότηση του, η οποία είναι επικείμενη άλλωστε. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι εμπειρίες αποκόμισε ο νεαρός σκηνοθέτης από αυτή την ταινία, αλλά σίγουρα δεν είναι αμελητέες, γιατί η ταινία πρόκειται για μια από τις καλύτερες του Studio Ghibli και μια από τις αγαπημένες μου προσωπικά.



Το στόρι έχει ως εξής. Η μικρή Shizuku έχει πάθος με την λογοτεχνία και το γράψιμο στίχων. Έχει αποφασίσει να περάσει το τελευταίο καλοκαίρι της ως γυμνασιοκόριτσο στη βιβλιοθήκη, διαβάζοντας βιβλία και μεταφράζοντας αγγλικά τραγούδια στα γιαπωνέζικα. Τα σχεδία της όμως αλλάζουν όταν παρατηρεί ότι όλα τα βιβλία που δανείζεται από την βιβλιοθήκη τα έχει δανειστεί το ίδιο αγόρι πριν από αυτήν. Μια μέρα στο τρένο θα συναντήσει μια μυστηριώδη γάτα η οποία θα την οδηγήσει σε ένα παλαιοπωλείο το οποίο σχετίζεται με το μυστηριώδες αγόρι. Όταν γίνεται η αναπόφευκτη συνάντηση η ηρωίδα διαπιστώνει ότι πρόκειται για ένα αγόρι το οποίο μπορεί να μην μοιράζεται τα ιδία όνειρα με αυτήν αλλά έχει την αποφασιστικότητα να κυνηγήσει τα δικά του, κάτι που δεν ισχύει για την ίδια. Η γενική ιστορία βασίζεται σε manga της Aoi Hiiragi (柊あおい Hiiragi Aoi)



Ενώ κανείς θα πίστευε ότι η ιστορία θα επικεντρωθεί σε ένα ρομάντζο πρώτης εφηβικής αγάπης, που είναι εν μέρη αλήθεια, εξελίσσεται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο και βαθύτερο. Την ανακάλυψη του εσωτερικού εαυτού της ηρωίδας και το ξύπνημα του δημιουργικού της ταλέντου. Αυτό που πραγματικά πραγματεύεται η ταινία είναι το κατά ποσό έχουμε το θάρρος να κυνηγήσουμε τα εφηβικά μας όνειρα, η θα τα εγκαταλείψουμε για χάρη του κλασσικού δρόμου που χαράζεται για μας μέσω της υποχρεωτικής παιδείας. Η Shizuku δέχεται πίεση από τους γονείς της να αριστεύσει στο σχολείο και αυτοί θεωρούν ότι τα όνειρα της δεν αποτελούν ρεαλιστική λύση για το μέλλον. Μέσω του θαυμασμού και των αισθημάτων που αρχίζει να αναπτύσσει για το αγόρι θέλει να κυνηγήσει και η ιδία τα δικά της όνειρα. Θέλει τουλάχιστον να προσπαθήσει έστω και αν οδηγηθεί σε αποτυχία.



Πρόκειται λοιπόν για μια καθαρά “coming of age” ταινία, και δεν πρέπει να την ξεγράψετε ως ένα αισθηματικό μελόδραμα, γιατί απλά δεν είναι. Είναι μια ταινία πολύ ρεαλιστική και τα μυνήματα που περνάει είναι πολύ θετικά. Η ταινία θέλει να δείξει την αισθηματική ωρίμανση του κεντρικού χαρακτήρα από ένα κακομαθημένο γυμνασιοκόριτσο σε μια νεαρή κοπέλα αποφασισμένη να επιτύχει τους στόχους της. Και τα καταφέρνει απόλυτα, μέσω μιας αρίστης σκηνοθεσίας και ενός προσεγμένου character design. Η ταινία αυτή δεν έχει ούτε τέρατα, ούτε περιπέτειες και σκηνές δράσης, αλλά κυλάει με ένα σταθερό ρυθμό, σαν ένα ρυάκι με νερό. Μην αφήσετε να σας ξεγελάσει το ποστερ της ταινίας αφού η παρουσία της καλοντυμένης γάτας που μιλάει είναι καθαρά αλληγορική. Η ταινία έχει μηδαμινή σχέση ως υπόθεση με το λεγόμενο της sequel, The Cat Returns. Το σχέδιο όπως και το σενάριο είναι άριστο όπως θα περίμενε κανείς από τον Miyazaki και σίγουρα αξίζει να την δείτε. Το “Feel Good” αίσθημα που αφήνει η ταινία είναι αναμφισβήτητο. Δυστυχώς ο Yoshifumi Kondo δεν θα μπορέσει να αποδείξει αν θα ήταν η κατάλληλη επιλογή για την διαδοχή του Miyazaki, διότι πέθανε από ανεύρυσμα στην ηλικία των 47 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γειτονιά του Τόκυο στην οποία εξελίσσεται η ιστορία είναι η γειτονιά που χτίστηκε στο δάσος των Τanuki από την προηγουμένη ταινία του Ghibli, Pom Poko.

Imdb.com rating: 8.1/10 (2,629 votes)
Animenfo.com rating: 9.0/10.0



H ταινία είναι προγραμματισμένη να προβληθεί στην Αθήνα στον κινηματογράφο της Ίριδας της ΠΟΦΠΑ την Δευτέρα 26/3. (Δείτε σχετικό thread)

Cool Cool Cool

_________________
Ayumi will be my wife and Namie will be my mistress
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Dante80
Δημοσιεύθηκε: Τετ Φεβ 28, 2007 8:28 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
::Moderator:: ::Moderator::

Συμμετέχει από: 11 Φεβ 06 Δημοσιεύσεις: 1052 Τόπος: Ima, Sokoni Iru Boku. Τώρα Βλέπω: Bounen no Xamdou
Μπράβο ρε man, πολύ καλό Review...στο έστειλα στο σωστό υποφόρουμ...Wink

edit: τελικά το ζώον ξέχασα να πατήσω το κουμπί για την μετακίνηση....now done...


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Dante80 στις Πεμ Μάρ 01, 2007 7:33 am, 1 φορά

_________________
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα MSN Messenger
utsutsu
Δημοσιεύθηκε: Τετ Φεβ 28, 2007 8:49 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: ANiME.LoRD :: :: ANiME.LoRD ::

Συμμετέχει από: 29 Φεβ 04 Δημοσιεύσεις: 1762 Τόπος: Αθήνα
allo ena iperoho review apo esena
thanx k mpravo Very Happy

(an k na po tin alithia psilomperdeftika stin perigrafisou stin 3i paragrafo. isos ftei epidi den to eho di akoma Razz )

_________________
https://soundcloud.com/pressure-spirals/tracks
https://www.pressure-spirals.club/
http://pressuridion.blogspot.com/

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
kenji
Δημοσιεύθηκε: Τετ Φεβ 28, 2007 9:22 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: ANiME.eNGiNe :: :: ANiME.eNGiNe ::

Συμμετέχει από: 30 Σεπ 04 Δημοσιεύσεις: 911 Τόπος: Θεσ/νικη / Πάτρα Τώρα Βλέπω: Ton kafe pano sto grafeio
Μπράβο ayu και thanks.. Και για το review και για τη σύνδεση του με τις προβολές.
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Vegetasmate
Δημοσιεύθηκε: Παρ Δεκ 14, 2007 4:51 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: ANiME.PoWeR :: :: ANiME.PoWeR ::

Συμμετέχει από: 26 Νοέ 07 Δημοσιεύσεις: 1163 Τόπος: Lala-land
8a mporoysa na po oti me kalipses pliros... Laughing teleia parousiasi........

_________________
onee-san

We play hide and seek.....Hanamizawa style, of course
Spoiler:
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος

Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:  

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας
Σελίδα 1 από 1

Μετάβαση στη:  



Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης