Το ξέρατε ότι hatake σημαίνει λιβάδι;


Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας

Σελίδα 1 από 1
 AnimePlanet Forums Αρχική σελίδα    Movies/Series/Cinema    Φρουτοπία
Kain
Δημοσιεύθηκε: Κυρ Απρ 12, 2009 12:38 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: ANiME.oNe :: :: ANiME.oNe ::

Συμμετέχει από: 13 Δεκ 03 Δημοσιεύσεις: 709
Όσοι από εδώ είναι γεννημένοι αρκετά νωρίς, σίγουρα θα θυμούνται τις θρυλικές σειρές με κούκλες που έπαιζαν παλαιότερα τα κρατικά κανάλια. Πιστεύω πως πολλοί μεγαλώσαμε με σειρές όπως "Κάποιος κάπου κάποτε", "Του κουτιού τα παραμύθια" και λοιπές άλλες τέτοιες σειρές. Ανάμεσά τους, όμως, ξεχώριζε μια σειρά, που έμελλε να μείνει στην ιστορία.

Η Φρουτοπία, λοιπόν, δεν έγινε τυχαία τόσο θρυλική, καθώς αποτελεί δημιούργημα ενός από τους μεγαλύτερους, αν όχι του μεγαλύτερου παραμυθά της χώρας μας. Σίγουρα μικροί θα διαβάσατε τουλάχιστον ένα από τα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά. Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ το πόσο μεγάλη εντύπωση μου έκανε ένα βιβλίο του με τίτλο "Τα μαγικά μαξιλάρια". Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα.

Όλα ξεκινούν όταν ο δαιμόνιος δημοσιογράφος Πίκος Απίκος πηγαίνει στη Φρουτοπία για να ερευνήσει την εξαφάνιση του Μανώλη του μανάβη, μόνο και μόνο για να ανακαλύψει πως πλέον η Φρουτοπία κατοικείται μονάχα από φρούτα και λαχανικά. Καθώς ερευνά την υπόθεση, ανακαλύπτει πως το όνομα της Φρουτοπίας είναι παραπλανητικό, καθώς μόνο ουτοπική δεν είναι.

Μάλιστα, λοιπόν, πρόκειται για μια από τις λίγες Ελληνικές παραγωγές για παιδιά που είναι αρκετά ώριμη και σοβαρή ώστε να μην προσπαθήσει να περάσει το μήνυμα πως όλα στον κόσμο είναι όμορφα, δεν υπάρχει πόλεμος και βία, και όλοι είναι ευτυχισμένοι. Στη Φρουτοπία συμβαίνουν φόνοι, εγκλήματα, ακόμα και πόλεμοι, ενώ η βία, η εκμετάλλευση και, έμμεσα, και ο ρατσισμός είναι υπαρκτά και πανταχού παρόντα. Υπάρχει επίσης και σασπένς, καθώς όλα στη Φρουτοπία καλύπτονται από ένα πυκνό πέπλο μυστηρίου.

Εδώ να ανοίξω μια παρένθεση για να αναφέρω το πόσο γελοία και ανώριμη μου φαίνεται η αντιμετώπιση των ενηλίκων προς τα παιδιά τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες. Για κάποιο λόγο φαίνεται πως οι γονείς θεωρούν καλύτερο για τα παιδιά τους να πιστεύουν πως ζουν σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο, όπου τα λουλουδάκια ανθίζουν, τα πουλάκια κελαηδούν, και κατά βάθος όλοι αγαπάνε ο ένας τον άλλον και στο τέλος θα ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα, ώστε όταν τα παιδιά μεγαλώσουν να μάθουν με τον σκληρό τρόπο πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και να βρεθούν απροετοίμαστα στον σκληρό κόσμο της βίας και της εκμετάλλευσης. Όλα αυτά στη θεωρία, βέβαια, καθώς τα παιδιά δεν είναι τόσο χαζά όσο νομίζουν οι γονείς και καταφέρνουν να βλέπουν και κάτι σοβαρό που και που.

Η Φρουτοπία, λοιπόν, προβλήθηκε πάρα πολύ παλιά στην ΕΤ1 με γνωστούς ηθοποιούς στις φωνές των χαρακτήρων, σε τρεις σαιζόν. Δυστυχώς, καθώς, μην ξεχνιόμαστε, βρισκόμαστε ακόμα στην Ελλάδα, η σειρά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο Ευγένιος Τριβιζάς όμως δεν το έβαλε κάτω. Σε συνεργασία με τον σκιτσογράφο Νίκο Μαρουλάκη, γνωστό σε όσους διάβαζαν παλιότερα το περιοδικό "Τα Σαΐνια" από σειρές όπως "Ο Δράκουλας", "Γουτεμβέργιος", "Αρχιμήδης", "Βρόμερμαν: Ο υπερασπιστής της λίγδας" και πολλά άλλα εξίσου θρυλικά ( Razz ) κόμικς, η Φρουτοπία αναστήθηκε μέσα από τις στάχτες της και τελικά ολοκληρώθηκε με τη μορφή ενός υπέροχου κόμικ. Όχι μόνο αυτό, αλλά η ιστορία βελτιώθηκε επίσης, καθώς τα κόμικς είναι σαφώς πιο εύπλαστα και ευέλικτα από τις μαριονέτες, δίνοντας έτσι περισσότερη ελευθερία στον σενάριο.

Όσοι, λοιπόν, μεγαλώσαμε με τις περιπέτειες του Πίκου Απίκου στη Φρουτοπία, όσοι σκεφτόμασταν τα μυστήρια που κρύβονταν πίσω από τις υποθέσεις με το παιδικό μας μυαλό, όσοι βλέπαμε τις ασχημόφατσες των ζαρζαβατικών και τρομάζαμε (πολύ άσχημες οι κούκλες, βρε παιδιί μου...), ας μαζευτούμε και ας τραγουδήσουμε πάλοι το κλασσικό, πλέον, τραγουδάκι:
Φρούτοπία! Είναι μια!
Δεν υπάρχει άλλή καμία...
Φρούτοπία! Είναι μια!
Η ονειρεμένη Φρούτοπία...




(Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, ευγενική προσφορά του Kain.
Επιστροφή στο μέλλον...)

_________________

"Ο εχθρός που νικάς παραμένει εχθρός σου. Ο εχθρός που πείθεις γίνεται φίλος σου."
Όταν οι αετοί πετούν ψηλά, η κοτσυλιά πονάει!
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
XxKaiserxX
Δημοσιεύθηκε: Κυρ Απρ 12, 2009 8:49 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: ANiME.CRaZy :: :: ANiME.CRaZy ::

Συμμετέχει από: 28 Ιαν 08 Δημοσιεύσεις: 509 Τόπος: Θεσ/νικη Τώρα Βλέπω: Το πέραν
lol, που το θυμήθηκες. Πραγματικά αξίζει η αναφορά. Όσον αφορά της παρατηρήσεις που έκανες για το πως αντιμετωπίζουν οι γονείς τα παιδιά, ίσως είναι γιατί θέλουν να τα κρατήσουν αγνά για όσο μπορούν και αυτό ίσως χειροτερεύει τα πράγματα επειδή τα παιδιά δεν είναι χαζά και αργά ή γρήγορα ανακαλύπτουν την αλήθεια μόνα τους (και ακόμα χειρότερα σε αρκετές περιπτώσεις φοβούνται να εκφράσουν απορίες και απλά ακολουθούν αυτό που βλέπουν. Κλείνω κα εγώ την παρένθεση.

Το έργο του Ευγένιου Τριβιζά είναι πραγματικά αξιόλογο αφού σε κάθε παραμύθι του έχει και ένα πολύ καλό νόημα από πίσω. Μακάρι να είχαν μεγαλύτερη προώθηση όπως άλλα κλασσικά παραμύθια.

_________________

Anime-Planet.com - anime | manga | reviews
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος MSN Messenger
kabez
Δημοσιεύθηκε: Κυρ Απρ 12, 2009 10:51 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
:: ANiME.LoRD :: :: ANiME.LoRD ::

Συμμετέχει από: 12 Νοέ 04 Δημοσιεύσεις: 3238 Τόπος: borderguard
Διάβασα πως η Κόκα κόλα πήγε να βγάλει στην Ελλάδα ένα προιόν της με τίτλο "Fruitopia" -εκμετάλευση της φήμης της σειράς- αλλά ο Τριβιζάς της έκανε δικαστήριο για τα δικαιώματα και νίκησε τον Αμερικάνικο κολοσσό.


.

Πολύ καλό αφίερωμα Kain

Έβλεπα και εγώ παλιά αυτή την σειρά και όντως μέσα στην παιδικότητα και τον χαβαλέ υπήρχαν και αρκετά κρυφά και έξυπνα νοήματα.
Χεχε, θυμάμαι πως λίγο πριν διακόψουν την σειρά , άρχισε να γίνεται πολύ σκοτεινή και dark η ατμόσφαιρα-εγώ τουλάχιστον φοβόμουν επειδή μετά από κάποιο σημείο και μετά η φρουτοποία γέμισε μανάβηδες που είχαν τον ρόλο "βαμπιρ" και κατασπάραζαν τα λαχανικά..

_________________
"Whoever fights monsters should see to it that in the process he does not become a monster.
And when you stare into the abyss the abyss stares back at you"

Friedrich Nietzsche

http://www.animeplanet.gr/425_blue_submarine_no6.html

.



-
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Hazuki
Δημοσιεύθηκε: Κυρ Απρ 12, 2009 11:22 pm
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
::Moderator:: ::Moderator::

Συμμετέχει από: 06 Ιαν 04 Δημοσιεύσεις: 3211 Τόπος: Αθήνα
Ta episodia paizoun shedon ola se ellinikous trackers, mias kai pou to thimithike o kain Very Happy

_________________
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα

Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:  

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας
Σελίδα 1 από 1

Μετάβαση στη:  



Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης